Βιβλιοθήκη “Κωνσταντίνα Κιατύπη”

18 Μαρτίου 2014

Η Βιβλιοθήκη »Κωνσταντίνα Κιατύπη» του Μ.Σ.Θ. συστάθηκε με πρωτοβουλία της τότε υποδιευθύντριας του σχολείου Κωνσταντίνας Κιατύπη και άρχισε να λειτουργεί κατά το έτος 2000 στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου στην Πυλαία, ύστερα από τη μεταστέγασή του από τα εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη.

Η Βιβλιοθήκη οργανώθηκε σταδιακά και εμπλουτίστηκε με τα χρόνια με ένα σημαντικό αριθμό βιβλίων, CD και DVD. Σήμερα διαθέτει 2.300 τίτλους βιβλίων όπως φυσικής, μαθηματικών, τέχνης, ιστορίας, μουσικής, ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας. Διαθέτει επίσης παρτιτούρες, εγκυκλοπαίδειες, δοκίμια, μελέτες και περίπου 400 CD και DVD κλασικής και ελληνικής μουσικής.

Η απόκτηση του μεγάλου αριθμού βιβλίων και οπτικο-ακουστικού υλικού οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό στις δωρεές ιδιωτών: κ.κ. Ζαχαριάδου, Κούτσιανου, Ζεϊμπέκη, Παντελειάδου, Ανδρόνικου, Δαλαμπίρα, Λυκεσάς, Τζουμάκα, Κοψαχείλη, Δ. Κωνσταντινίδη, Αρχείο Αρχέλαου Κουτσούρη και διαφόρων φορέων: Υπουργείου Παιδείας, Εκδόσεις Παρατηρητής, Βιβλιοπωλείο Ιανός, Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Τράπεζα Πίστεως, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις, Γαλλικού Ινστιτούτου, Βουλή κ.α. Πάρα πολύ σημαντική όμως είναι και η προσφορά βιβλίων από το ίδιο το διδακτικό προσωπικό του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, τους μαθητές και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Μ.Σ.Θ.

To Φεβρουάριο του 2011 παραχωρήθηκε στη Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνα Κιατύπη» όλο το αρχείο (μουσικά βιβλία και CDs) της αειμνήστου μουσικολόγου Κωνσταντίνας Παπασταματίου ύστερα από δωρεά που έκανε η αδελφή της Νάνσυ Παπαναστασίου στο σχολείο μας.

Από τη δράση της ομάδας Μουσειακής Αγωγής του Μ.Σ.Θ. κατά τη χρονιά 2011-2012 εμπλουτίστηκε η Βιβλιοθήκη με δωρεές βιβλίων, εντύπων και DVD από τα μουσεία τα οποία επισκεφτήκε.

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί σήμερα τόσο ως αναγνωστήριο για τους μαθητές του σχολείου όσο και ως δανειστική βιβλιοθήκη, ενώ έχει και μία μικρή συλλογή οργάνων.

Από τα μέσα Μαρτίου του 2014 λειτουργεί στην βιβλιοθήκη νησίδα έξι υπολογιστών και εξυπηρετεί καθημερινά τους μαθητές και καθηγητές του σχολείου.
Οι υπολογιστές είναι δωρεά του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας κ. Πασχαλίνας Γρούτκα.
Οι υπολογιστές λειτουργούν ως σταθμοί εργασίας του δικτύου υπολογιστών LTSP που εγκαταστάθηκε στο εργαστήριο Πληροφορικής αλλά και ως αυτόνομοι υπολογιστές (οι πέντε με Linux Debian και ένας με Windows XP).

Υπεύθυνες καθηγήτριες της Βιβλιοθήκης οι καθηγήτριες: Αναστασία Αρζόγλου, Λευκοθέα Εφραιμίδου, Γερασιμούλα Παπανδρίκου.

[Το κείμενο συντάχθηκε από την Ευαγγελία Μητσοπούλου και την Αναστασία Πένογλου]