Σύνολο Ψαλτικού χορού

17 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Χορός Ψαλτικής Τέχνης του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης συγκροτήθηκε προκειμένου οι μαθητές να μελετήσουν σε βάθος και να ερμηνεύσουν τη μουσική της Ορθόδοξης Εκκλησίας και να εμβαθύνουν βιωματικά πάνω στο λειτουργικό τυπικό και τα υμνολογικά κείμενα της πολιτιστικής μας Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής κληρονομιάς.

Το σύνολο συμμετέχει σε λατρευτικές ακολουθίες (Θεία Λειτουργία, ακολουθία ευχελαίου, αγιασμού), σε σχολικές εορταστικές εκδηλώσεις και σε παραγωγές ψηφιακών ταινιών και ηχογραφήσεις-καταγραφές μουσικού υλικού από την Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου Αγίου Όρους και από την  Κύπρο στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Το 2006 σύνθεση Ύμνου στον Απόστολο Παύλο που έγραψε ο βραβευμένος λογοτέχνης και μαθηματικός Θεόδωρος Σαντάς και μελοποίησε ο Χοράρχης καθηγητής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης π. Θεόδωρος Τσαμπατζίδης, ερμηνεύτηκε από την τυφλή μαθήτρια του Μ.Σ.Θ. Ευγενία Ξεφτέρη και εικονογραφήθηκε από τον μαθητή Νευροκοπλή Ιωάννη, βραβεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το 2013 το σύνολο Χορού Ψαλτικής Τέχνης του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης απέσπασε το 1ο Βραβείο στο πλαίσιο Διαγωνισμού της Ι. Μητρόπολης Θεσσαλονίκης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Η διάκριση αφορά την κατηγορία “Σύνθεση-Εκτέλεση μουσικού έργου”. Η βράβευση έγινε από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο την Κυριακή 19-5-2013 σε ειδική εκδήλωση στο Θέατρο Άλσους  Ν. Ελβετίας.

Ο Ψαλτικός Χορός συνεργάστηκε κατά το σχολικό έτος 2012-2013 με την ορχήστρα του σχολείου παρουσιάζοντας σε πρώτη εκτέλεση ενορχηστρωμένη μελοποίηση κοντάκιου «Εἰς τόν Εὐαγγελισμόν» του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού που συνέθεσε ο π. Θεόδωρος Τσαμπατζίδης και ενορχήστρωσε ο καθηγητής του Μ.Σ.Θ.  Κ. Κεντρωτής.       

Λίστα αναπαραγωγής βίντεο

Άνοιγμα στο YouTube

Υπεύθυνος καθηγητές: π. Θεόδωρος Τσαμπατζίδης και Σοφία Χασιώτη (για το 2013-2014)