Σύνολο “Πιάνο με…τετρακίνηση”

17 Σεπτεμβρίου 2018

Το σύνολο ξεκινά με την κ. Ξένια Θεοδωρίδου κατά το έτος 2014-15. Το σύνολο επιχειρεί να καλύψει ένα μικρό ποσοστό από τις πολλαπλές ανάγκες των μαθητών πιάνου του σχολείου για μουσική σύμπραξη, με ποικίλες και προσεκτικά διαλεγμένες επιλογές ρεπερτορίου για πιάνο με 4 χέρια (αλλά επίσης και με 6 ή αργότερα και με δύο πιάνα) από ευρύ χρονικό φάσμα. Καταρχάς, υπάρχει η επιτακτική ανάγκη των αρχαρίων, και συνήθως πάντα «μοναχικών» στη μελέτη τους, μαθητών πιάνου για μουσική σύμπραξη, που δεν μπορεί εύκολα να καλυφθεί μέχρις ότου είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του περισσότερο προχωρημένου ρεπερτορίου μουσικής δωματίου για ντούο, τρίο κλπ. Το σύνολο όμως απευθύνεται και σε πιο προχωρημένους μαθητές, για τους οποίους υπάρχει πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον ρεπερτόριο με αυθεντικά έργα, αλλά και με μεταγραφές, από την κλασική εποχή, διαμέσου των ρομαντικών, ως τον 20ό αιώνα. Το ζητούμενο εδώ είναι σαφώς να πετύχουμε και περισσότερη ομοιογένεια και ισορροπία στον ήχο μεταξύ των εκτελεστών.

Σήμερα εμφανίζονται όλο και συχνότερα στις αίθουσες συναυλιών μεταγραφές μεγάλων συμφωνικών ή μελοδραματικών έργων για πιάνο με 4 χέρια από τον 19ο αιώνα, κατά τον οποίο ήταν πολύ αγαπητές, αφού πρόσφεραν τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να απολαύσει μεγάλα έργα, στα οποία δεν είχε πρόσβαση πέρα από την αίθουσα συναυλιών. Το ενδιαφέρον για το είδος παραμένει αμείωτο και τώρα, όπως αποδεικνύεται και από τις μεταγραφές πολύ γνωστών κινηματογραφικών soundtracks

Harry Potter theme

και

Mission Impossible / James Bond

για λίγο …διαφορετικές εκδοχές των soundtracks των Harry Potter και James Bond!)

Το ρεπερτόριο μας επομένως θα επιδιώξουμε να είναι ένα ευχάριστο κοκτέιλ από την κλασική και τη δημοφιλή μουσική!

Three girls and one piano

Οι μαθητές Ζαχαριάδης Αλέξανδρος, Ζαχαριάδου Ειρήνη, Διαμαντίδης Αθανάσιος και Ελεάννα-Αννέττα Πασχαλίδου του μουσικού συνόλου “Πιάνο με …τετρακίνηση” συμμετείχαν με έργα W.A. Mozart, G. Bizet και N.Rota στον Μαραθώνιο Ωδείων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της “Θεσσαλονίκης, Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014”, την Παρασκευή 19-12-2014, ώρα 18.00 στο Αλατζά Ιμαρέτ.

Ηχητικό απόσπασμα εκδήλωσης – SoundCloud

Σύνταξη κειμένου: Ξένια Θεοδωρίδου

Βίντεο

Μαραθώνιος Ωδείων
“Πιάνο με….τετρακίνηση” 19-12-2014

Άνοιγμα στο YouTube