Σύνολο “Μουσικές του κόσμου”

16 Σεπτεμβρίου 2018

Το σύνολο ”Μουσικές του κόσμου” συστάθηκε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2010-2011 από τις καθηγήτριες  Ελένη Καρπίδα και Λουκία Σβορώνου και αποτελείται από  μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Εξερευνά μουσικές απ’ όλον τον κόσμο, διαμέσου της κίνησης, του λόγου και της μουσικής. Ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την φαντασία των μελών του, οι οποίες παρουσιάζονται σε δράσεις, με μορφή πρωτότυπων σεναρίων, θεατρικών δρώμενων, χορογραφίας και μουσικών εκτελέσεων.

2010-2011

Παράσταση Μουσικοί μετανάστες-από το ρεμπέτικο στο τάνγκο (YouTube video):
αφηγείται μέσω της μουσικής, του χορού και της εικόνας, το ταξίδι ενός Έλληνα μετανάστη από την Ελλάδα του 1939 στην Αργεντινή.

2011-2012

Παράσταση Μουσική πινακοθήκη του περιθωρίου:
μουσική κοινωνικών ομάδων απ’όλον τον κόσμο που βρίσκονταν στο “περιθώριο” – παρουσίαση στην επίσημη έναρξη του εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, στο Παγκόσμιο συνέδριο της I.S.M.E (International Society for Music Education) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό εργαστήριο Grundtvig (YouTube video).

Συμμετοχή στο πολιτιστικό πρόγραμμα Τα ξέρουμε φαρσί: ιστορίες από / και στην περσική γλώσσα σε συνεργασία με το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης (Ελαιώνες).

2012-2013

Παράσταση Η μάσκα του έρωτα… μια ρομαντική ιστορία που ξεπερνά το χρόνο, γεμάτη με τραγούδια από όλο τον κόσμο. 

Σενάριο: Χρήστος Φώτης (μαθητής Α’ Λυκείου), σχεδίαση κόμικ: Ζαχαρίας Κατικαρίδης (μαθητής Α’ Λυκείου), χορογραφία-διδασκαλία χορού: Ευρυδίκη Παπαδημοπούλου, εικαστικά: Δημήτρης Τζοβανάκης (σύνολο Εικαστικών Μ.Σ.Θ.), συμμετοχή του συνόλου παραδοσιακών κρουστών Μ.Σ.Θ. υπεύθυνος καθηγητής: Στέφανος Κωφίδης. Την παραμονή των Χριστουγέννων 2012, το σύνολο “Μουσικές του κόσμου” εμφανίστηκε στην εκπομπή “1+ένα” της ΕΤ3 (YouTube video).

2013-2014

Tο σύνολο “Μουσικές του κόσμου” “μαγειρεύει” Διεθνή μουσική κουζίνα στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος και με συνεργάτες: την Ευαγγελία Μητσοπούλου και το σύνολο εικαστικών με καθηγητή το Δημήτρη Τζοβανάκη. Το “μενού” παρουσιάστηκε στις 19-12-2013 στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2) (πατήστε εδώ και εδώ) και στις 22-12-2013 στη Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Φουαγιέ του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Συμμετοχή στο Δίκτυο πολιτιστικών προγραμμάτων (συνεργασία πέντε σχολείων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης) Ο πολιτισμός στο τραπέζι – Το ελληνικό τραπέζι από την αρχαιότητα ως σήμερα. Συνεργάστηκαν οι καθηγήτριες ΠΕ02 του ΜΣΘ: Παναγιώτα Κυριαζικίδη, Λία Μόσχου, Έλενα Μπριτζολάκη, Εύη Παπαδοπούλου. Παρουσίαση του προγράμματος στις 30-4-2014 στο κινηματοθέατρο “Αλέξανδρος”.

Συμμετοχή για πρώτη φορά στο European School Radio με την ραδιοφωνική εκπομπή “Μουσικές του κόσμου”. Για ν’ ακούσετε όλες τις εκπομπές πατήστε εδώ.

2014-2015

National eTwinning Κινούμενη εικόνα και μουσική (Visual Arts and Music) σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (υπεύθυνη καθηγήτρια: Ζέφη Αθανασοπούλου) – παρουσίαση του προγράμματος με τίτλο Χριστουγεννιάτικες ιστορίες 14-12-2014 στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και 20-12-2014 στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Μέρος του προγράμματος απέσπασε το 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Φωτογραφίας και Ταινιών μικρού μήκους με τίτλο +(συν)Άνθρωποι στην ίδια πόλη κάτω από το ίδιο φως για την ταινία μικρού μήκους με τίτλο Κοινή πορεία στο άπειρο σε μουσική Danny Elfman Sally’s song (από το Nightmare before Christmas, 1993). Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Μουσείου Φωτογραφίας και του Μουσείου Κινηματογράφου (Δεκέμβριος 2014-Μάρτιος 2015). Για να δείτε όλο το υλικό (ιστορικό, φωτογραφίες, βίντεο) της συνεργασίας πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://twinspace.etwinning.net/1800

Το ίδιο έργο βραβεύθηκε με την Ετικέτα Ποιότητας etwinning (25-9-2015) από την Εθνική Υπηρεσία Etwinning.

Σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσίασε το πολιτιστικό πρόγραμμα Ιστορίες βεστιαρίου μια παράσταση που μύησε το κοινό στην περίοδο του μεσοπολέμου στην Ευρώπη και τα κινήματα τέχνης του γερμανικού εξπρεσιονισμού, του γαλλικού κυβισμού και του ντανταϊσμού (dada). Υπεύθυνοι προγράμματος: Λ. Σβορώνου, Ε. Μητσοπούλου, Δ. Τζοβανάκης.

19-5-2017

“Γκρεκάνικα έθιμα της Κάτω Ιταλίας” – “Μουσικές του κόσμου”

Yπεύθυνες καθηγήτριες συνόλου “Μουσικές του κόσμου”: Ελένη Καρπίδα, Λουκία Σβορώνου, Ευαγγελία Μητσοπούλου

[Όλο το υλικό παραχωρήθηκε από την Ελένη Καρπίδα και τη Λουκία Σβορώνου]

Λίστα αναπαραγωγής βίντεο

Άνοιγμα στο YouTube