Σύνολο “Μάνος Χατζιδάκις” και “Ασκήσεις Ύφους”

17 Σεπτεμβρίου 2018

Το Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2009 από μαθητές, καθηγητές και αποφοίτους του Μ.Σ.Θ. που τους ενώνει η αγάπη για το συνθέτη με σκοπό να ανασυνθέσουν την εικόνα του μέσα από γνωστές και άγνωστες πτυχές του έργου του.

Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στο Αμφιθέατρο του Μ.Σ.Θ. “...σαν προσευχή” τον Φεβρουάριο του 2010 και “Συνωμοσία στο φως των αστεριών” τον Φεβρουάριο του 2011 με συμμετοχή του Ανδρέα Καρακότα, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο Άνετον στα πλαίσια του Φεστιβάλ “Δημήτρια στα Σχολεία” (2010), στο Μουσικό Σχολείο Σερρών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (“Musicircus – Open Air” 2011), στην πόλη της Δράμας (στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους) και στο Stanislas College στο Delft της Ολλανδίας.

Κατά το έτος 2010-2011 το σύνολο “Μάνος Χατζιδάκις” συμμετείχε στο πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο “Ο διαχρονικός Μάνος Χατζιδάκις” (υπεύθυνες καθηγήτριες: Ευαγγελία Μητσοπούλου, Αχαλκάτση Ναταλία, Ταβλαρίδου Όλια, Τέντα Γεωργία). Ασχολήθηκε με την εργογραφία και τα γραπτά κείμενα του Μ. Χατζιδάκι, ενώ πραγματοποίησε και συναντήσεις με τους συνθέτες Νίκο Χριστοδούλου και Νίκο Κυπουργό οι οποίοι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Μ. Χατζιδάκι κατά το παρελθόν.

Μάνος Χατζιδάκις “Dedication” (2011)

Μάνος Χατζιδάκις “Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι” (2011)

Μάνος Χατζιδάκις “Μαριάνθη των Ανέμων” (2011)

«Κάποτε αυτή η σφαίρα που λέγεται γη, και που γυρίζει χωρίς τέλος κι αρχή, δεν είχε πόλεις, μήτε σχολεία, λεωφορεία και λατομεία, δεν είχε σπίτια, δεν είχε δρόμους, δεν είχε τρένα και υπονόμους, κι ούτ’ ακόμα είχε ανθρώπους.
Ε, τότε τι είχε; Πες μας τα όλα απ’ την αρχή, χωρίς να κρύψεις ούτε ένα σπυρί…»
Μ’ αυτά τα λόγια αρχίζει το μουσικό παραμύθι «Η συνέλευση των ζώων» που παρουσίασε το σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις» κατά το σχολικό έτος 2011 – 2012.

Τη μουσική έγραψε ο Γιώργος Κουρουπός. Το κείμενο είναι του Περικλή Κοροβέση και η ενορχήστρωση του Κώστα Κριτσωτάκη.

28-04-2012_manos_xatzidakis_group_poster

Στην παράσταση συμμετείχαν οι μαθητές, οι απόφοιτοι και οι καθηγητές του Μουσικού σχολείου Θεσσαλονίκης: Θεόδωρος Παπαδημητρίου (διεύθυνση), Τίμος Αναστασιάδης και Δημήτρης Μανδρίνος (βιολί α’), Αντωνία Καρδαμάκη, Αλέξανδρος Χούρος και Ναταλία Αχαλκάτση (βιολί β’), Γιάννης Τακόλας και Στέλλα Τέμπρελλη (τσέλο), Μηνάς Βακαλούδης (κοντραμπάσο), Μιχάλης Τραχαλιός κι Ελισάβετ Καφετζή (φλάουτο), Χρήστος Κουτσούρης (όμποε), Αναστασία Μάντζα (κλαρινέτο), Βαγγέλης Μεντεσόπουλος (τρομπέτα), Πάτυ Κουμπλή (κρουστά), Στέφανος Γαζίλας (κρουστά), Ρένα Μαύρου (πιάνο), Γεωργία Τέντα (performance), Μαρία Ζαφειριάδου (φώτα).
Η εκδήλωση, στην οποία ήταν παρών ο συνθέτης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Απριλίου 2012, στο αμφιθέατρο του σχολείου, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Μουσικά σύνολα του Μ.Σ.Θ.» για τα 20 χρόνια εορτασμού του Μ.Σ.Θ.

Βίντεο

Γιώργος Κουρουπός “Η συνέλευση των ζώων” (ηχογράφηση 2013)

Η συνέλευση των ζώων
Η συνέλευση των ζώων

Το Σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις» σε συνεργασία με τον Κουκλοθίασο Redicolo
παρουσίασαν τη “Συνέλευση των ζώων” του Γιώργου Κουρουπού στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Παντομίμας Κιλκίς, στο Συνεδριακό Κέντρο Δ. Κιλκίς, στις 30/9/2012.
Ο Κουκλοθίασος Redicolo αποτελείται από τους Δέσποινα Καλπενίδου και Γιάννη Μόμτσιο.


Ασκήσεις Ύφους

Σ’ ένα λεωφορείο της γραμμής S. Συνωστισμός. Ένας τύπος γύρω στα είκοσι έξι, καπέλο μαλακό με μια πλεξούδα στη θέση της κορδέλας, πολύ μακρύς λαιμός σα να του τον είχανε τραβήξει. Κόσμος κατεβαίνει. Ο περί ου ο λόγος αρπάζεται μ’ ένα διπλανό του. Τον κατηγορεί πως τον σπρώχνει κάθε φορά που κάποιος θέλει να περάσει. Τόνος κλαψιάρικος με κακές διαθέσεις. Καθώς βλέπει να ελευθερώνεται ένα κάθισμα, τρέχει και κάθεται. Δύο ώρες αργότερα, τον ξαναβλέπω στην Κουρ ντε Ρομ, μπροστά στο σταθμό Σαιν Λαζάρ. Είναι μαζί μ’ ένα φίλο του που του λέει: “Πρέπει να ράψεις άλλο ένα κουμπί στο παλτό σου”. Του δείχνει πού (στο πέτο) και γιατί.

Το βιβλίο του Ραιημόν Κενώ «Ασκήσεις ύφους», από όπου είναι και το παραπάνω απόσπασμα, ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου μουσικού και θεατρικού αυτοσχεδιασμού από το σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις».
Κατά το σχολικό έτος 2011 – 2012, οι μαθητές Στέφανος Γαζίλας, Χρήστος Κουτσούρης, Έλενα Κωσταροπούλου, Ηλιάνα Σπυράκη και οι καθηγήτριες Όλια Ταβλαρίδου και Γεωργία Τέντα πειραματίστηκαν πάνω σε διαφορετικές εκδοχές του ίδιου κειμένου, με αποτέλεσμα την παρουσίασή του στο κοινό στις 28/4/12, σε εκδήλωση στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.
Κατά το έτος 2012-2013, το εργαστήρι «Ασκήσεις ύφους, ο αυτοσχεδιασμός στην τέχνη» συνεχίζει τη δράση του, αυτή τη φορά με περισσότερα μέλη. Για να δείτε το blog του προγράμματος πατήστε εδώ.

Υπεύθυνες καθηγήτριες του συνόλου: Αχαλκάτση Ναταλία, Ταβλαρίδου Όλια, Τέντα Γεωργία

Φωτογραφίες