Ρουσλάν Τσόγιας – Ραζάκοβ

9 Ιανουαρίου 2013

Γεννήθηκε στην Τασκένδη-Ουζμπεκιστάν (πρώην Σοβιετική Ένωση).

Σε ηλικία 7 ετών κατόπιν εισιτηρίων εξετάσεων εγγράφηκε στο Ειδικό Μουσικό Σχολείο «V.Uspenskiy» της Μουσικής Ακαδημίας «M.Ashrafi» Τασκένδης. Μετά από δύο χρόνια βασικών μουσικών μαθημάτων και σε ηλικία 9 ετών άρχισε τις σπουδές του στο κλαρινέτο συμμετέχοντας ταυτόχρονα ως μέλος στην Ορχήστρα Πνευστών του σχολείου. Με την Ορχήστρα κατέλαβε στη Μόσχα το 1988 την πρώτη θέση στο Φεστιβάλ εκπροσώπησης της Σοβιετικής Ένωσης για τον Διεθνή Διαγωνισμό Ορχηστρών, ο οποίος διεξήχθη στην Τσεχοσλοβακία το 1989, κατακτώντας και εκεί την πρώτη θέση, καθώς και το «Grand Prix» του θεσμού.

Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε το 1991 και συνέχισε τις σπουδές του στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην τάξη του καθηγητή Κοσμά Παπαδόπουλου. Το 1999 πήρε πτυχίο κλαρινέτου από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, με τον καθηγητή Ovidiu Caplescu, και το 2001 δίπλωμα με «Άριστα Παμψηφεί».

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλαρινέτου με τους Petko Radev, M.Lethiec, Β.Kovacs, καθώς και μουσικής δωματίου με τον Vladimir Ganev.

Από το 2000 μέχρι το 2002 ήταν μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου. ΄Εχει μετάσχει ως έκτακτος στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στη Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς, στη Δημοτική και Φιλαρμονική Ορχήστρα Λάρισας και στη Συμφωνική Ορχήστρα Πατρών. Έχει λάβει επίσης μέρος σε συναυλίες με τις παραπάνω ορχήστρες και με διάφορα μουσικά σύνολα στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) και στο Εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Τσεχία).

Δίδαξε ως καθηγητής κλαρινέτου στα Δημοτικά Ωδεία Αμπελοκήπων, Πολίχνης, Σιάτιστας και σε ιδιωτικά ωδεία της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας. Επίσης στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας και στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Από το 2006 είναι μόνιμος καθηγητής κλαρινέτου στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.