Φοίτηση στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

17 Σεπτεμβρίου 2018

Το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης είναι δημόσιο σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα γενικής παιδείας, κατευθύνσεων και επιλογής (Λύκειο) και υπάρχει η δυνατότητα επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας γαλλικής ή γερμανικής.

Παράλληλα διδάσκονται μαθήματα μουσικής όπως ιστορία και θεωρητικά της μουσικής (σε ολιγομελή τμήματα), βυζαντινή μουσική και όλα τα μουσικά όργανα (ευρωπαϊκά και παραδοσιακά) σε ατομικό μάθημα (διαμελισμός).

Λειτουργούν επίσης τα εξής Μουσικά Σύνολα: Ορχήστρα (συμφωνιέτα) και Χορωδία (Ευρωπαϊκής μουσικής), Ελληνική Παραδοσιακή μουσική, Νεότερη Ελληνική μουσική, Αναγεννησιακή-Μπαρόκ μουσική, »Μουσικές του κόσμου», Κι θάρα, Σύνολο σαξοφώνων, Σύνολο κλαρινέτων, Λαϊκό-Ρεμπέτικο, »Ασκήσεις Ύφους», Ευρωπαϊκά και Παραδοσιακά κρουστά, Φωνή και πιάνο (Vocalpiano entertainment), Ψαλτικός χορός, «Rock in», Μοντέρνα μουσική, σύνολο τζαζ, Πιάνο …με τετρακίνηση.

Στο σχολείο μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο διάφορες δράσεις (ανακύκλωση, μουσειακή αγωγή, κινηματογραφική ομάδα, εκδηλώσεις στο «ανοιχτό σχολείο» κ.α.), καινοτόμα προγράμματα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, αγωγής υγείας κ.α.

Από το 2003-2004 το σχολείο μας εντάχθηκε στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής με βάση την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1494 ΤΒ’/10-10-03. λειτουργούν Τμήματα Ένταξης καθώς και Παράλληλη στήριξη για τους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Τα προγράμματα υλοποιούνται από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς μέσω των ΕΣΠΑ. Περισσότερα για τα Τμήματα Ένταξης και παράλληλης στήριξης εδώ.

Το ωράριο του σχολείου λειτουργεί με 42 ώρες εβδομαδιαίως και πιο συγκεκριμένα με εννιάωρα τη Δευτέρα και την Τετάρτη και με οκτάωρα τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Στους μαθητές προσφέρεται καθημερινή δωρεάν μεταφορά από το σπίτι τους στο σχολείο και αντίστροφα με σχολικά λεωφορεία.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Το όριο των απουσιών στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης είναι συνολικά 130 (Γυμνάσιο, Λύκειο). Συγκεκριμένα,

για το Γυμνάσιο:

  • ογδόντα (80) αδικαιολόγητες και
  • πενήντα (50) δικαιολογημένες

ενώ για το Λύκειο:

  • πενήντα (50) αδικαιολόγητες και
  • ογδόντα (80) δικαιολογημένες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αδικαιολόγητη απομάκρυνση από το μάθημα (μονόωρη, ολιγόωρη) κι από το χώρο του σχολείου δεν επιτρέπεται στους μαθητές.

Στη νέα Υπουργική Απόφαση αριθμ. 10645/ΓΔ4 ΦΕΚ 120 τ.Β/23-01-2018 με θέμα: Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπάρχει αλλαγή στη δικαιολόγηση των απουσιών.

Δειτε τι ισχύει για τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων κ.ά. περιπτώσεις στο άρθρο 7/ Π.Δ. 39 ΦΕκ 75/2014 τ.Α’

Σύμφωνα με το Νόμο 4452 (ΦΕΚ 17Α/15-2-2017), κεφάλαιο Γ, άρθρο 7, παράγραφος 3:

3. Με απόφαση του οικείου συλλόγου διδασκόντων δεν υπολογίζονται οι απουσίες από τα μαθήματα έως δύο (2) εβδομάδες μαθητών με εξαιρετικές επιδόσεις στη μουσική, χορό ή σε άλλες καλές τέχνες, για τη μετάβαση και συμμετοχή τους σε συναυλίες, εκδηλώσεις χορού ή εκθέσεις ζωγραφικής ή γλυπτικής που έχουν πανελλήνια ή πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια εμβέλεια ή προβολή. Η απόφαση αυτή εκδίδεται με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους της πρόσκλησης συμμετοχής τους από το όργανο διοργάνωσης της εκδήλωσης.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:

ΕΝΤΥΠΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟΥΣΙΩΝ

ΦΕΚ_17Α_15-2-2017_σελ.9