2-11-2017_baroque_group_poster

2-11-2017 Σεμινάριο και συναυλία Μουσικής Μπαρόκ με τη διεθνούς φήμης τσελίστα, γκαμπίστα Δρ. Χριστίνα Potter- Κυπριανίδη

29 Οκτωβρίου 2017

2-11-2017, Σεμινάριο και συναυλία Μουσικής Μπαρόκ με τη διεθνούς φήμης τσελίστα και γκαμπίστα Δρ. Χριστίνα Potter- Κυπριανίδη.

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης έχει την τιμή να φιλοξενήσει για ένα μοναδικό σεμινάριο και συναυλία Μουσικής Μπαρόκ τη διεθνούς φήμης τσελίστα και γκαμπίστα Δρ. Χριστίνα Potter- Κυπριανίδη συνοδευόμενη από τους καθηγητές του ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου, Κατερίνα Μιχοπούλου και Γιάννη Τουλή στο θέατρο «Θεοπίστη Οσλιανίτου».

Διοργάνωση: Σύνολο «Αναγεννησιακής & Μπαρόκ Μουσικής» (καθηγήτρια: Μέμα Παπανδρίκου) και τάξη βιολοντσέλου (καθηγήτρια: Κατερίνα Ανδριανάκη).

Το σεμινάριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Fulbright, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μ.Σ.Θ. και του Συλλόγου Διδασκόντων Μ.Σ.Θ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Δρ. Χριστίνα Potter Κυπριανίδη (βιόλα ντα γκάμπα)

Η Δρ Χριστίνα Potter Κυπριανίδη είναι μία κορυφαία μπαρόκ τσελίστρια και εκτελέστρια βιόλας ντα γκάμπα. Κατά τη διάρκεια της περίπου τριανταετούς παραμονής της στην Ευρώπη, ηχογράφησε και πραγματοποίησε συναυλίες ανά τον κόσμο με διάσημα σύνολα παλαιάς μουσικής μεταξύ άλλων με τα: Huelgas Ensemble, Musica Antiqua Köln, Les Adieux, Ganassi-Consort, Das Kleine Konzert, Collegium Carthusianum, και Les Arts Florissants. Διετέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεργάτης του διάσημου εκτελεστή φορτεπιάνο Richard Burnett.

Η ηχογραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνει πάνω από 70 δίσκους για ετειρείες όπως: Deutsche Grammophon, EMI, Sony, Harmonia Mundi, Capriccio, Virgin Classics και Globe.

Η Δρ Χριστίνα Potter Κυπριανίδη είναι κάτοχος πτυχίων στην μουσική εκτέλεση από τα ιδρύματα: Peabody Conservatory, New England Conservatory, The Royal Conservatory of Music in Brussels και από το Indiana University Jacobs School of Music.

Έχει κερδίσει το βραβείο Gregor Piatagorsky Cello Prize στο Tanglewood των ΗΠΑ. Δίδαξε εκτέλεση παλαιάς μουσικής στα ιδρύματα: Dresden Academy of Early Music, Lemmens Institute of the University of Louvain, Conservatory for Liturgical Music of Halle/Saale, Conservatory of Cologne, Conservatory of Buenos Aires, Catholic University of Santiago de Chile, Summer Seminar of Early Music in Wallonia, University of Denver και Indiana University. Είναι μέλος της Indianapolis Baroque Orchestra, του Ensemble Voltaire και του Echoing Air. Εκτός από την συναυλιακή της δραστηριότητα, η Δρ. Κυπριανίδη δραστηριοποιείται ως ερευνήτρια, παρουσιάζοντας και δημοσιεύοντας άρθρα σχετικά με θέματα εκτέλεσης και ερμηνείας καθώς και κοινωνιολογικής ιστορίας της μουσικής.

Γιάννης Τουλής (βιόλα ντα γκάμπα)

Γιος του κυκλαδίτη αγγειοπλάστη Ανανία Τουλή. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολοντσέλου από τους Γ. Μανώλα, I. Bianki και R. Dragnev. Συνέχισε τις σπουδές του στο βιολοντσέλο στην Berufsfachschule für Musik Bad Königshofen της Γερμανίας με τον Dr. W. Jacksch και έπειτα στην «Franz Liszt» Hochschule für Musik της Βαϊμάρης με την G. Vieweg. Παράλληλα με τις σπουδές του στο βιολοντσέλο, ξεκίνησε μαθήματα βιόλας ντα γκάμπα με τους G. Vieweg, S. Pank και σπούδασε στην Hochschule für Musik Detmold, Abteilung Münster με τον H. Hickethier.Δραστηριοποιείται κυρίως σε συναυλίες μουσικής δωματίου και προσωπικών ρεσιτάλ με το βιολοντσέλο και την βιόλα ντα γκάμπα.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Ιονίου Κουαρτέτου Πιάνου και του Ιονίου Συνόλου Παλαιάς Μουσικής που έχουν να επιδείξουν μεγάλη συναυλιακή και δισκογραφική δραστηριότητα. Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως μουσικός ορχήστρας και ως σολίστ όπως: Sinfonieorchester Wernigerohde, Salonorchester Münster, Essener Universitätsorchester, Συμφωνική Ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου, Komorni Orchestr Lsi Krejciho, Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής κ.α.

Έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ( WGTE, BR, DF, BRD, ΝΕΤ, ΕΤ, ΣΚΑΪ, κ.α.). Ως μέλος του συγκροτήματος μεσαιωνικής και αναγεννησιακής μουσικής LiraeCantus, συνεργάστηκε με τον Β. Παπαθανασίου και τον σκηνοθέτη Γ. Σμαραγδή για την ηχογράφηση της μουσικής στην ταινία «ElGreco», ενώ συμμετείχε και στην ηχογράφηση μουσικής του Ralf Kubicek για το ντοκιμαντέρ «FBI Academy»( Γερμανία) και του Ν. Πλατύραχου για το ντοκιμαντέρ «Το Ταξίδι» (Σκηνοθεσία: Μ. Ηλιού). Πρόσφατα ο εκδοτικός οίκος Panas Music προχώρησε στην έκδοση του έργου για σόλο βιολοντσέλο με τίτλο: «A Funky Exercise» καθώς και μία συλλογή τριών τραγουδιών για μεσόφωνο και βιολοντσέλο σε ποίηση του διάσημου Γερμανού ποιητή του 19ου αιώνα H. Heine με τίτλο: «Neuer Frühling».

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Διδάσκει στην Θερινή Ακαδημία Βαθύχορδων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (deepstringsacademy.info). Έχει διδάξει στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες στο Brache της Γερμανίας, στην Μουσική Ακαδημία Karl Lepinski στο Βρόσλαβ της Πολωνίας, στα Toledo State University και Bowling Green State University των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στο Mahidol University της Ταϊλάνδης στο University of Applied Sciences του Turku της Φιλανδίας, στο Conservatorio di Musica «Stanislao Giacomantonio» στην Cosenza της Ιταλίας και στο Barenboim-Said Conservatory στη Ναζαρέτ του Ισραήλ και στη Μουσική Ακαδημία «Stanislaw Moniuszko» στο Γκντάνσκ της Πολωνίας.

Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά του καθήκοντα, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με θέματα ακαδημαϊκής ανάπτυξης, στρατηγικού σχεδιασμού και διαχείρισης (management). Συμμετείχε ως μέλος της Ομάδας Εργασίας 5 του Polifonia Project που ήταν το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την επαγγελματική μουσική κατάρτιση μέχρι σήμερα. Περιλάμβανε 55 οργανισμούς στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης και του μουσικού επαγγέλματος από 26 ευρωπαϊκές χώρες και 4 χώρες εκτός Ευρώπης. Συντονιστές του προγράμματος είναι η Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Χάγης και η AEC (Association Européenne des Conservatoires, Académies de Musique et Musikhochschulen). Το 2016 σε συνεργασία με καθηγητές ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μεσογείου, ίδρυσε το Μεσογειακό Δίκτυο για τη Μουσική (Mediterranean Network for Music), του οποίου έχει και την ευθύνη του γενικού συντονισμού.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Γιάννη Τουλή μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του:
www.jtoulis.weebly.com

Κατερίνα Μιχοπούλου (τσέμπαλο)

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο με τη Μπέτυ Μπαρζούκα Γαιτάνου από όπου και πήρε το δίπλωμά της με άριστα και πρώτο βραβείο. Επίσης μελέτησε ρεπερτόριο πιάνου μετά το δίπλωμά της με τον Γεώργιο Πλάτωνα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Συνέχισε τις σπουδές της στη μουσική στο Αθήναιο Ωδείο όπου σπούδασε ανώτερα θεωρητικά {αντίστιξη και φούγκα} με το Χάρη Ξανθουδάκη και τσέμπαλο με τη Μαργαρίτα Δαλμάτη από όπου πήρε το δίπλωμά της με πρώτο βραβείο και με το βραβείο Ferruccio Vignanelli για τη μουσική ερμηνεία στο τσέμπαλο. Έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο του York με καθηγητή τον Peter Seymour και αποφοίτησε με μεταπτυχιακό {Master of Arts} και στη συνέχεια διδακτορικό {D. Phil.} στο τσέμπαλο και στην ερμηνεία της παλαιάς μουσικής. Στο διδακτορικό της εξειδικεύτηκε στο πρώιμο Ιταλικό μπαρόκ. Είναι επίκουρη καθηγήτρια τσέμπαλου, μπάσο κοντίνουο και ερμηνείας παλαιάς μουσικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και μέλος του Εργαστηρίου Παλαιάς Μουσικής.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Ιονίου Συνόλου Παλαιάς Μουσικής με το οποίο έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα {Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αγγλικανική Εκκλησία Αθήνας, Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη Αθήνα κ.λ.π.}, στην Ευρώπη {Rencontres Musicales de Meditarenee, Semaine Sainte en Arles, Πανεπιστήμιο Ca Foscari Βενετία, Internationale Musiktage Brache, κ.λ.π.} και στην Αμερική {BGSU}. Έχει συμμετάσχει σαν σολίστ με ορχήστρες στην Ελλάδα {Ορχήστρα Πατρών}, στην Αγγλία {Yorkshire Baroque Soloists} και σε ρεσιτάλ για δύο τσέμπαλα στο National Center for Early Music στο York, στο Munster Heilsbronn και στη Νυρεμβέργη. Έχει συμπράξει με την Cappella della Pieta de’ Turchini και τον Antonio Florio. Είναι μέλος του NQR ensemble με το οποίο έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Έχει διδάξει ως προσκεκλημένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του York, στο Cyprus Music Institute, στο Internationale Musiktage Brache και στο BGSU ΗΠΑ.
Το 2013 και 2014 δίδαξε τσέμπαλο, μπάσο κοντίνουο και αυτοσχεδιασμό στο Intensive Programme «La Follia» .