10-11-2016_cello_toulis_seminar_poster

10 & 11-11-2016 Σεμινάριο και ρεσιτάλ βιολοντσέλου με τον Γιάννη Τουλή

7 Νοεμβρίου 2016

Το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης υποδέχεται με ιδιαίτερη χαρά τον Γιάννη Τουλή, αναπληρωτή καθηγητή βιολοντσέλου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στις 10 και 11-11-2016 θα κάνει σεμινάριο στους μαθητές βιολοντσέλου του Μ.Σ.Θ. (υπεύθυνη καθηγήτρια: Κατερίνα Ανδριανάκη) και θα δώσει ρεσιτάλ βιολοντσέλου στο Θέατρο του σχολείου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΛΗΣ
Αναπληρωτής Καθηγητής Τ.Μ.Σ. Ιονίου Πανεπιστημίου
web: www.jtoulis.weebly.com

Γιος του κυκλαδίτη αγγειοπλάστη Ανανία Τουλή. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολοντσέλου από τους Γ. Μανώλα, I. Bianki και R. Dragnev. Συνέχισε τις σπουδές του στο βιολοντσέλο στην Berufsfachschule für Musik Bad Königshofen της Γερμανίας με τον Dr. W. Jacksch και έπειτα στην “Franz Liszt” Hochschule für Musik της Βαϊμάρης με την G. Vieweg. Παράλληλα με τις σπουδές του στο βιολοντσέλο, ξεκίνησε μαθήματα βιόλας ντα γκάμπα με τους G. Vieweg, S. Pank και σπούδασε στην Hochschule für Musik Detmold, Abteilung Münster με τον H. Hickethier.

Δραστηριοποιείται κυρίως σε συναυλίες μουσικής δωματίου και προσωπικών ρεσιτάλ με το βιολοντσέλο και την βιόλα ντα γκάμπα. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ιονίου Κουαρτέτου Πιάνου και του Ιονίου Συνόλου Παλαιάς Μουσικής που έχουν να επιδείξουν μεγάλη συναυλιακή και δισκογραφική δραστηριότητα.

Πρόσφατα ο εκδοτικός οίκος Panas Music προχώρησε στην έκδοση του έργου για σόλο βιολοντσέλο με τίτλο: «A Funky Exercise» καθώς και μία συλλογή τριών τραγουδιών για μεσόφωνο και βιολοντσέλο σε ποίηση του διάσημου Γερμανού ποιητή του 19ου αιώνα H. Heine με τίτλο: «Neuer Frühling».

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Διδάσκει στην Θερινή Ακαδημία Βαθύχορδων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (deepstringsacademy.info). Έχει διδάξει στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες στο Brache της Γερμανίας, στην Μουσική Ακαδημία Karl Lepinski στο Βρόσλαβ της Πολωνίας, στα Toledo State University και Bowling Green State University των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στο Mahidol University της Ταϊλάνδης στο University of Applied Sciences του Turku της Φιλανδίας, στο Conservatorio di Musica «Stanislao Giacomantonio» στην Cosenza της Ιταλίας, στο Barenboim-Said Conservatory στη Ναζαρέτ του Ισραήλ και στη Μουσική Ακαδημία «Stanislaw Moniuszko» στο Γκντάνσκ της Πολωνίας.

Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά του καθήκοντα, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με θέματα ακαδημαϊκής ανάπτυξης, στρατηγικού σχεδιασμού και διαχείρισης (management) και την χρήση ελεύθερου λογισμικού ανοιχτού κώδικα στη δημόσια παιδεία και διοίκηση. Από το 2009 είναι συντονιστής της ομάδας εργασίας & ανάπτυξης του λογισμικού σύνθεσης και επεξεργασίας μουσικού κειμένου Musescore του Τ.Μ.Σ. που έχει και την διαχείριση της ελληνικής μετάφρασης του.

Συμμετείχε ως μέλος της Ομάδας Εργασίας 5 του Polifonia Project που ήταν το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την επαγγελματική μουσική κατάρτιση μέχρι σήμερα. Περιλάμβανε 55 οργανισμούς στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης και του μουσικού επαγγέλματος από 26 ευρωπαϊκές χώρες και 4 χώρες εκτός Ευρώπης. Συντονιστές του προγράμματος είναι η Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Χάγης και η AEC (Association Européenne des Conservatoires, Académies de Musique et Musikhochschulen).

Τον Ιούνιο του 2013 συμμετείχε με ομιλία ως επίτιμος καλεσμένος (hounoured guest) στο International Principals Forum που διοργάνωσε το Royal Northern College of Music του Μάντσεστερ με θέμα: “Preparing for the music profession: employability and entrepreneurial skills training in the conservatoire curriculum”. Εκπροσώπησε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο OMEGA Project (Opening More Employment Gates for Art and Music Students) που υλοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Yasar της Σμύρνης στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ KA2. Εμπνευστής και γενικός συντονιστής του Μεσογειακού Δικτύου για τη Μουσική.