Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης - Παρουσίαση

13-1-2015 Το Μ.Σ.Θ. φιλοξενεί το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

9 Ιανουαρίου 2015

Παρουσίαση του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Εργαστήρια για μαθητές του Μ.Σ.Θ. με καθηγητές του ΤΜΕΤ

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015, 10.45 ως 13.00

(παρουσίαση: 4η ώρα για την Β και Γ Λυκείου μόνον και εργαστήρια: 5η, 6η ώρα στα σύνολα Ορχήστρα και Παραδοσιακής μουσικής)

Τα τελευταία χρόνια το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) έχει αναπτύξει μια έντονη δραστηριότητα στον τομέα της διασύνδεσής του με τα Μουσικά Σχολεία της Βορείου Ελλάδος (Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη). Η διασύνδεση αυτή επιτυγχάνεται μέσω της ενημέρωσης των φορέων αυτών σχετικά με τα προσφερόμενα στο ΤΜΕΤ προγράμματα σπουδών και τις διαδικασίες αξιολόγησης, αλλά και, απευθυνόμενο στους σπουδαστές και διδάσκοντες των Μουσικών Σχολείων, με σεμινάρια και συναυλίες που σκοπό έχουν να βοηθήσουν στην εμπέδωση σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας και προσέγγισης της μουσικής και τεχνικών μελέτης και προετοιμασίας. Η διασύνδεση αυτή σε ένα ποσοστό γίνεται με την επίσκεψη καθηγητών του ΤΜΕΤ στα ενδιαφερόμενα ιδρύματα.

Το ΤΜΕΤ ιδρύθηκε το 1996 και θεραπεύει πληθώρα γνωστικών αντικειμένων της μουσικής στις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής, παραδοσιακής, βυζαντινής και σύγχρονης μουσικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιτεχνική πράξη, είναι δε εδώ και πολλά χρόνια συνεχώς πρώτο στις βάσεις και στις προτιμήσεις των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ότι αφορά τις μουσικές σπουδές. Αναπτύσσει δε μια ευρεία συνεργασία με φορείς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καλλιτεχνικούς φορείς, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας και ένα πλούσιο καλλιτεχνικό, ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό έργο.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τις σπουδές στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (σύστημα εισαγωγής, πρόγραμμα σπουδών, ειδικεύσεις, διδάσκοντες, διαδικασίες αξιολόγησης, καλλιτεχνική δραστηριότητα, υλικοτεχνικές υποδομές, καλλιτεχνικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες, επαγγελματικές προοπτικές). Η διάρκεια της ενημέρωσης θα είναι περίπου 40′. Στη συνέχεια θα λειτουργήσουν παράλληλα τρία διαφορετικά εργαστήρια με μαθητές που διδάσκονται έγχορδα, πνευστά και παραδοσιακά όργανα στο πλαίσιο των Μουσικών Συνόλων του σχολείου «Ορχήστρα» και «Παραδοσιακό Σύνολο».

Οι καθηγητές του Τμήματος που θα συμμετάσχουν είναι οι: Κωστής Χασιώτης, αναπληρωτής καθηγητής (γνωστικό αντικείμενο: Οργανική μουσική εκτέλεση-όμποε), Γερμανός Αχαλινωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής (γνωστικό αντικείμενο: Ερμηνεία και εκτέλεση παραδοσιακών οργάνων-Κλαρίνο και Ευγένιος Πολίτης, Επίκουρος καθηγητής (Οργανική μουσική εκτέλεση-κοντραμπάσο).

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΘΟΔΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Τα τελευταία χρόνια έχουν επέλθει σοβαρές αλλαγές στη φιλοσοφία και μεθοδολογία της εκμάθησης μουσικών οργάνων, κυρίως λόγω της ώσμωσης του παραδοσιακού τρόπου τεχνικής κατάρτισης με διάφορους τομείς της επιστήμης της μουσικής (ιστορική έρευνα, ψυχολογία, μουσική τεχνολογία κλπ.). Στο εργαστήριο θα προσπαθήσουμε μια εισαγωγική προσέγγιση σε ζητήματα οργάνωσης της ατομικής μελέτης των πνευστών (από τη σκοπιά των σπουδαστών) και της χρήσης μεθόδων διδασκαλίας και οργάνωσης του μαθήματος (από τη μεριά των διδασκόντων). Έμφαση θα δοθεί στα κοινά στοιχεία που αφορούν στην τεχνική και μουσική καλλιέργεια όλων των πνευστών.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ

Ο ομποΐστας Κωστής Χασιώτης, απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, της Ανωτάτης Μουσικής Σχολής “Folkwang” του Essen της Γερμανίας, και διδάκτορας του City University του Λονδίνου, συνδυάζει την ενεργό καλλιτεχνική παρουσία με την έρευνα και τη διδασκαλία της μουσικής πράξης. Ως σολίστ έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα από το μπαρόκ, την προκλασική, την κλασική και τη ρομαντική περίοδο έως τα ποικίλα ρεύματα της σύγχρονης μουσικής του 20ού και 21ου αιώνα. Υπήρξε μέλος και των δύο συμφωνικών ορχηστρών της Θεσσαλονίκης, στις οποίες συνεχίζει τακτικά να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης και είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου διδάσκει όμποε, μουσική δωματίου, τεχνικές ορχηστρικού παιξίματος και διδασκαλίας για πνευστά. Επίσης έχει διδάξει σε masterclasses στην Ελλάδα και τη Σουηδία. Τα ερευνητικά και καλλιτεχνικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ιστορικά τεκμηριωμένη μουσική ερμηνεία, στη μεθοδολογία της οργανικής μουσικής διδασκαλίας και στην πρακτική της μουσικής εκτέλεσης, με έμφαση στην αποκωδικοποίηση του μουσικού κειμένου.

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑ ΕΓΧΟΡΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Το εργαστήριο αυτό εξετάζει τους τρόπους καλύτερης διαχείρισης του προσφερόμενου προσωπικού χρόνου, κατά την διαδικασία της μελέτης και προετοιμασίας ενός μουσικού έργου, συνδυάζοντας την ανάπτυξη όλων των απαραίτητων δεξιοτήτων του μουσικού.

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Βιέννης με δίπλωμα κοντραμπάσου (1985) και μεταπτυχιακό τίτλο “Magister der Künste” (2002) και είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Δίδαξε στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης (1986-2003), υπηρέτησε ως κορυφαίος κοντραμπασίστας της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης (1987-2003) και εμφανίστηκε ως σολίστ με ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου. Από το 2003 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, όπου υπηρετεί σήμερα ως Επίκουρος Καθηγητής.
Τα καλλιτεχνικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα συνδυάζουν την διδασκαλία με την εκτέλεση και ερμηνεία του σολιστικού ρεπερτορίου του κοντραμπάσου και περιλαμβάνουν έργα από τον 18ο έως και τον 21ο αιώνα, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην έρευνα, τη συλλογή και την αρχειοθέτηση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας για το κοντραμπάσο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ) ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Υπό μορφή εργαστηρίου με τη συμμετοχή των μαθητών θα πραγματοποιηθεί συνοπτικά παρουσίαση της κατεύθυνσης Ελληνικής Παραδοσιακής (Δημοτικής) Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης με στόχο να γίνουν κατανοητές οι επιμέρους ειδικεύσεις, τα γενικά μαθήματα, τα εργαστηριακά μαθήματα, ο τρόπος διεξαγωγής των μαθημάτων, αλλά και η καλλιτεχνική και επιστημονική φυσιογνωμία της κατεύθυνσης. Επίσης θα επισημανθεί και αναλυθεί η διασύνδεση της κατεύθυνσης Ελληνικής Παραδοσιακής (Δημοτικής) μουσικής, αλλά και του Τμήματος συνολικά με την κοινωνία ως πεδίο επιστημονικής, καλλιτεχνικής αλλά και επαγγελματικής δράσης, αλλά και οι τυχόν διαφορές αλλά και ομοιότητες με άλλες συναφείς σχολές ή φορείς. Η παρουσίαση θα λήξει με μια μικρή συναυλία παραδοσιακής μουσικής σε ανάλογο πνεύμα και με την συμμετοχή διδασκόντων και διδασκομένων.

ΜΑΝΟΣ ΑΧΑΛΙΝΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει αναπτύξει από πολύ νεαρή ηλικία πλούσια καλλιτεχνική δράση ως ερμηνευτής του παραδοσιακού κλαρίνου τόσο στη δισκογραφία όσο και σε παραστάσεις σε όλον τον κόσμο, ενώ μετά το πέρας των σπουδών του έχει επίσης αναπτύξει ανάλογη παιδαγωγική και διδακτική δραστηριότητα. Παράλληλα με την καλλιτεχνική δραστηριότητα ασχολείται, από εικοσαετίας περίπου, συνδυάζοντας την τέχνη με την επιστήμη, με τη μελέτη, καταγραφή και καταλογογράφηση της εθνικής μουσικής μας κληρονομιάς.