Εκδοτική δραστηριότητα

2 Δεκεμβρίου 2011

Η Εκδοτική δραστηριότητα του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2000 με την ηχογράφηση του πρώτου CD της χορωδίας του σχολείου. Tο 2002 και το 2007 ακολούθησε η παραγωγή του δεύτερου και τρίτου CD αντίστοιχα. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη διδασκαλία της χορωδίας του Μ.Σ.Θ. και στα τρία CD είχε η Αγγελική Κρίσιλα με τη συνεργασία των καθηγητριών Ανθή Τατσιούλη (τραγούδι) και Σοφία Zουμή (πιάνο), ενώ συμμετείχαν και οι μαθητές Γιώργος Κοσίδης (πιάνο στο 1ο και 2ο CD) και Νίκος Αναδολής (πιάνο στο 3o CD). Η ηχογράφηση του πρώτου CD έγινε στο Studio Polytropo στη Θεσσαλονίκη με ηχολήπτη το Χριστόφορο Τσιτουρίδη κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Απρίλιο 2000 και με τη συνεργασία των καθηγητριών του σχολείου Αντωνίου Παναγιώτα και Τέντα Γεωργία. Ο τίτλος του CD είναι “Ευ ηχείν” και περιλαμβάνει διάφορα τραγούδια τόσο Ελλήνων όσο και ξένων συνθετών.

Tο δεύτερο CD της χορωδίας το 2002 με τον τίτλο ”By the riverside” περιλαμβάνει τραγούδια spirituals και gospels, ένα εντελώς διαφορετικό ρεπερτόριο από εκείνο του πρώτου CD. Η ηχογράφηση έγινε κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Απρίλιο 2002 στο Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής & Τηλεοπτικών Συστημάτων Α.Π.Θ. με ηχολήπτη το Φώτη Σακαλή. Συνεργάστηκαν οι καθηγήτριες του σχολείου: Αντωνίου Παναγιώτα,  Παλιούρα Ιωάννα, ενώ πολύτιμη βοήθεια πρόσφεραν η Όλγα Καλογερομήτρου και η αείμνηστη Κωνσταντίνα Κιατύπη.

Το 2007 κυκλοφόρησε το τρίτο κατά σειρά CD της χορωδίας με τον τίτλο ”…κι επί γης ειρήνη” περιλαμβάνοντας γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Η ηχογράφηση έγινε στο Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής & Τηλεοπτικών Συστημάτων Α.Π.Θ. και Ι.Ε.Κ. Ακμή με ηχολήπτες τους Κόντο Κωνσταντίνο και Τσιτουρίδη Χριστόφορο αντίστοιχα. Συνεργάστηκαν οι καθηγητές του σχολείου: Αντωνίου Παναγιώτα,  Γαρυφαλίδου Βασιλική, Θεοδοσίου Βιργινία, Παλιούρα Ιωάννα, Τέντα Γεωργία και Τζοβανάκης Δημήτριος. Η παρουσίαση του CD έγινε σε εκδήλωση στο Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων του Μ.Σ.Θ. τα Χριστούγεννα του 2007.

Το αποτέλεσμα και των τριών CD ήταν συνισταμένη τόσο της συνεργασίας, της υπομονής, της επιμονής και της δημιουργικής διάθεσης όλων των μελών της χορωδίας όσο και των μαθητριών του σχολείου που συμμετείχαν είτε τραγουδώντας σόλο είτε παίζοντας πιάνο. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι οι τρεις παραγωγές στηρίχθηκαν από την προσφορά τόσο διαφόρων χορηγών όπως Δήμος Πυλαίας, Υπουργείο Μακεδονίας & Θράκης, ΙΕΚ Ακμή, Alexander & Jacob: Fashion for a Woman (σε δύο CD), Νομαρχία Θεσσαλονίκης-Κέντρο Πολιτισμού όσο και των Συλλόγων Διδασκόντων και Γονέων & Κηδεμόνων του Μ.Σ.Θ.

Το 2010 με πρωτοβουλία της αποσπασμένης φιλολόγου Βασιλικής Παππά εκδόθηκε το πρώτο εξαμηνιαίο περιοδικό του σχολείου μας με τίτλο ”Crescendo” και συμμετοχή των μαθητών του Μ.Σ.Θ. στη συντακτική ομάδα: N. Aγγελίδου, Ε. Αργυροπούλου, Ι. Αυγερινός, Ε. Βουγιατζή, Α. Καϊτανίδης, Ε. Καραγκάνη, Θ. Κυριακίδου, Φ.-Χ. Μαλλά, Γ. Μαργαρίτου, Β. Μεντεσόπουλος, Π.-Ρ. Μπλέτσου, Α. Ξανθοπούλου, Π. Περπερίδου, Α.-Μ. Ράμι, Κ. Σαακιάν, Ε. Σκιαδοπούλου, Σ. Σκαρλάτου και Κ. Τουκμενίδου. Στην επιστημονική ομάδα του περιοδικού συνεργάστηκαν καθηγητές του σχολείου και η επιμέλεια έγινε από τη Β. Παππά. Τα άρθρα διαπραγματεύονται διάφορα θέματα τόσο μουσικά όσο και επιστημονικά, ενώ υπάρχει και εκτενές αφιέρωμα στο Θεσσαλονικιό συνθέτη Νικόλαο Αστρινίδη (1921-2010).

Το CD “Νεανικές Δημιουργίες 2016-17” είναι αποτέλεσμα πολιτιστικού προγράμματος που πραγματοποίησαν μαθητές της Α και Β Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ευαγγελία Μητσοπούλου. Οι μαθητές και μαθήτριες το σχολικό έτος 2016-17 συνέθεσαν και ερμήνευσαν δικά τους κομμάτια, τα οποία βραβεύθηκαν σε μαθητικούς διαγωνισμούς. Οι ηχογραφήσεις έγιναν το Φεβρουάριο, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο 2017 στο στούντιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Την ηχοληψία, την επεξεργασία και το mastering του CD έκανε ο Φώτης Σακαλής και τη σχεδίαση του εντύπου ο Χρήστος Διττόπουλος. Οι φωτογραφίες είναι στιγμιότυπα από τις ηχογραφήσεις στο στούντιο και είναι της μαθητριας Ευγενίας Σκολίδη (Α Λυκείου).
Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μ.Σ.Θ. που συνέβαλε οικονομικά στην έκδοση του CD, το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τη συνεργασία και την παραχώρηση του στούντιο, το Διευθυντή Μ.Σ.Θ.(2015-2016) κ. Αντώνιο Βλέτση και το Σύλλογο Διδασκόντων Μ.Σ.Θ. για την υποστήριξή τους, καθώς και τους γονείς των μαθητών και μαθητριών που έδωσαν την άδειά τους για τη δημοσίευση των συνθέσεων των παιδιών τους. Το CD διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το ακούσετε στον παρακάτω σύνδεσμο https://soundcloud.com/mousthess

[Το κείμενο συντάχθηκε από την Ευαγγελία Μητσοπούλου]