Η Ομάδα Μουσειακής Αγωγής στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

5 Ιουλίου 2012

2η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
(Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO τηλ: 2310240002, 2310240403, 2310251928)

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Για τον ίδιο σκοπό, της εξοικείωσης των μαθητών με το χώρο και τις δράσεις των Μουσείων, πραγματοποιείται και η δεύτερη επίσκεψη μέσα στο πλαίσιο μουσειακής δράσης του σχολείου μας. Αυτήν τη φορά αφορά στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τους μαθητές του δεύτερου τμήματος της Α΄ γυμνασίου (Α2) του Μ.Σ.Θ. Οι μαθητές θα ξεναγηθούν στις αίθουσες του Μουσείου και στη συνέχεια θα υλοποιήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καλούμενοι να βιώσουν μια ψυχαγωγική εμπειρία που αποσκοπεί φυσικά στον εμπλουτισμό των γνώσεών τους με ταυτόχρονη καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης, κυρίως όμως στην αφύπνιση και την καλλιέργεια της αισθητικής τους αντίληψης με τη δημιουργία δικών τους κατασκευών.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο πρόγραμμα του Μ.Μ.Σ.Τ. για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: 
«Μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων και με τη χρήση διαφόρων τεχνικών και υλικών, οι έφηβοι παροτρύνονται να προσεγγίσουν τα εκθέματα, να τα κατανοήσουν και να εμπνευστούν από αυτά ομαδικές και ατομικές δημιουργίες. Το μουσείο μετατρέπεται έτσι σε χώρο διαλόγου, δράσης και έμπνευσης ενώ δεν λείπουν οι βιωματικές δράσεις. Στο τέλος κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οδηγούνται στο κατάλληλα εξοπλισμένο εργαστήριο όπου κατασκευάζουν ένα δικό τους ‘έργο τέχνης’».

Στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Μουσείου συμμετείχε το Α2  Τμήμα του Σχολείου μας. Στο συνημμένο αρχείο που ακολουθεί, θα δείτε τις δραστηριότητες των μαθητών και τις δημιουργίες τους.
Συνοδοί καθηγητές: Τζημούλη Ελένη και Αρζόγλου Αναστασία.

[Το κείμενο συντάχθηκε από τις υπεύθυνες καθηγήτριες της μουσειακής αγωγής και το υλικό παραχωρήθηκε από την Α. Αρζόγλου και Ε. Τζημούλη]