15-03-13: Επίσκεψη της Α΄ Γυμνασίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

9 Μαρτίου 2013

«ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ!» ΔΡΑΣΗ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ Μ.Σ.Θ., 2012-2013

3η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: «Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ» ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Την Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της Μουσειακής Αγωγής για το σχολικό έτος 2012-2013 με τη δραστηριότητα που έλαβε χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και απευθυνόταν στους μαθητές της Α΄ γυμνασίου.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μετείχαν όλοι οι μαθητές της πρώτης τάξης του γυμνασίου (και τα τρία τμήματα). Στο σχολείο οι μαθητές επικεντρώθηκαν στο πλαίσιο της Μουσειακής Αγωγής σε δραστηριότητες που αφορούσαν το δημόσιο και ιδιωτικό βίο των Αρχαίων Ελλήνων και συγκεκριμένα των Μακεδόνων.

Με την επίσκεψή τους στο Μουσείο, κλήθηκαν να ιχνηλατήσουν μέσα από τα εκθέματα χρυσού, αργύρου και άλλων μεταλλευμάτων σπαράγματα από την καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής εκείνης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και αναφορά στα μεταλλεία χρυσού και στην επεξεργασία του συγκεκριμένου μετάλλου που αφορούσε περιοχές της μακεδονικής γης. Πάνω σ’ αυτό το σημείο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνδυάσουν την μεταλλευτική τοπική δραστηριότητα της αρχαιότητας με τα σύγχρονα ζητήματα και τους προβληματισμούς που εγκυμονεί η εξόρυξη χρυσού σε περιοχές της Χαλκιδικής και της Καβάλας.

Στη συνέχεια, επιδόθηκαν σε ένα κυνήγι θησαυρού γνώσεων μέσω του ερωτηματολογίου που ετοίμασαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες της Μουσειακής Αγωγής κατόπιν της συνεργασίας που είχαν με τις κυρίες Ε. Τσιαμάγκα και Σ. Μαντικού από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Α.Μ.Θ. και την παραχώρηση από την πλευρά τους κειμενικού και φωτογραφικού υλικού του Μουσείου.

Η επιτόπια δραστηριότητα στους χώρους του Μουσείου έγινε με τη συνοδεία των καθηγητών Τότας Κυριαζικίδου και Δημήτρη Τζοβανάκη, οι οποίοι και συνέδραμαν στο έργο των υπεύθυνων της Μουσειακής Αγωγής.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε τρίτη φάση στο σχολείο, όπου πλέον συζητήθηκαν οι απαντήσεις που δώσανε οι μαθητές στα ερωτηματολόγια, οι οποίοι και απέδωσαν δημιουργικά τις εντυπώσεις τους με σκίτσα και με ολιγόλεπτα αυτοσχέδια θεατρικά δρώμενα.

Σύνδεσμος: http://www.amth.gr/

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες της Μουσειακής Αγωγής: Αρζόγλου Α. και Τζημούλη Ε.

Συνημμένο το φωτογραφικό υλικό που παραχωρήθηκε από τις καθηγήτριες Αρζόγλου Α. και Τζημούλη Ε.