6-4-2012 Ανοιχτό μάθημα ”Ελένη” του Ευριπίδη

5 Απριλίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΝΗ του ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας τρίωρη εκδήλωση με θέμα την Ελένη του Ευριπίδη. Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο των ανοιχτών μαθημάτων του σχολείου, καθότι αφορούσε το διδακτικό αντικείμενο του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών από Μετάφραση της Γ΄ Γυμνασίου και απευθυνόταν στους μαθητές της συγκεκριμένης τάξης.

Στόχος του ανοιχτού μαθήματος ήταν να αντιληφθούν οι μαθητές την έννοια της παραστασιμότητας που ενέχει το θεατρικό κείμενο και να συνδυάσουν τις σκηνογραφικές και σκηνοθετικές ενδείξεις του μεταφρασμένου αρχαιοελληνικού κειμένου με τη θεατρική ερμηνεία ενός σύγχρονου σκηνοθέτη, του Γιάννη Παρασκευόπουλου. Μετά τη φιλολογική επεξεργασία που προηγήθηκε καθ’ όλη τη διδακτική χρονιά μέσα στην τάξη, οι μαθητές παρακολούθησαν την προβολή της ομώνυμης παράστασης που σκηνοθέτησε ο κ. Παρασκευόπουλος, το 2008 για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, και συμμετείχαν ταυτόχρονα στην προσέγγισή της μέσα από την παρουσίαση που έκανε ο σκηνοθέτης και το διάλογο που ακολούθησε μεταξύ και των παρευρισκομένων, μαθητών και καθηγητριών.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τη χορωδιακή απόδοση δύο αποσπασμάτων από χορικό της τραγωδίας που προετοίμασαν οι μαθητές του Γ1 με την επιμέλεια της καθηγήτριας, κ. Αγγελικής Κρίσιλα, καθώς και με την ανάγνωση των αντίστοιχων αρχαίων ελληνικών αποσπασμάτων από το μαθητή του Γ2, Αλ. Χριστάνη, και τις μαθήτριες του Γ3, Φ.-Χ. Μαλλά και Χ. Τσίτου.
Την εκδήλωση επιμελήθηκαν οι φιλόλογοι – καθηγήτριες του μαθήματος της Γ΄ τάξης γυμνασίου, κυρίες Μαρία Τερζίδου και Αναστασία Αρζόγλου.

Το υλικό παραχωρήθηκε από την Α. Αρζόγλου και Μ. Τερζίδου