Συμμετοχή του Μ.Σ.Θ. στην 6η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση «Εκπαίδευση και Λαογραφία» στα Γιαννιτσά (28/3/2024)

24 Μαρτίου 2024

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 η παραδοσιακή χορωδία του σχολείου μας και το μουσικό σχήμα των ταμπουράδων συμμετέχει στην 6η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση «Εκπαίδευση και Λαογραφία» στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών.

Η εκδήλωση αποτελεί μια εκπαιδευτική δράση που στοχεύει στην ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού ως ένα πεδίο πρόσφορο για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, για την πραγματοποίηση της «πολιτισμικής συνάντησης» και την προβολή των κοινών πολιτιστικών στοιχείων, χωρίς ταυτόχρονα να παραγνωρίζονται οι ιδιαιτερότητες που καθορίζονται από τη γενική και την τοπική ιστορία.

Μέσω της εκπαιδευτικής δράσης δίνεται έμφαση στην ανάλυση όψεων του πολιτισμού (κοινωνική συγκρότηση, ήθη και έθιμα, χοροί, λαϊκή λογοτεχνία, λαϊκή τέχνη κ.ά.) που εμπεριέχονται σε πολλά αντικείμενα μαθημάτων του Αναλυτικού Προγράμματος του σχολείου (νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, ιστορία, περιβαλλοντική εκπαίδευση, μουσική, φυσική αγωγή, εικαστικά, κοινωνική και πολιτική αγωγή, θεατρική αγωγή, εργαστήρια δεξιοτήτων κ.ά.).

Η συμμετοχή των μαθητών/τριών μας στην εκπαιδευτική αυτή δράση αποτελεί ακόμη μια προσπάθεια του σχολείου μας να προσφέρει ποικίλα ερεθίσματα και μορφές έκφρασης, εναλλακτική εκπαίδευση και ψυχαγωγία μέσα από την παράδοση, την τέχνη και τον πολιτισμό και να καλλιεργήσει δεξιότητες κοινωνικής και προσωπικής ανάπτυξης όπως η συνεργασία, η αυτοεκτίμηση, ο σεβασμός και η αποδοχή του άλλου, η αλληλεγγύη. Η λαϊκή παράδοση, η αξιοποίηση και η προβολή της μουσικής κληρονομιάς, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ουσιαστικής επικοινωνίας και στο Μ.Σ.Θ. πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συμμετοχή σε ανάλογες δράσεις και εκδηλώσεις ενέχουν ένα σημαντικό αξιακό περιεχόμενο για τη νέα γενιά σε ό,τι αφορά ζητήματα ταυτότητας και ιστορικής και πολιτισμικής μνήμης και ως εκ τούτου τις θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

.