Το Σάββατο 5 Απριλίου 2025 φιλοξενήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στο Θέατρο “Θεοπίστη Οσλιανίτου” του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης η μουσικοθεατρική εκδήλωση του Δικτύου Σχολείων “Αστερισμός των Μουσών” με φετινή θεματική “Στον αστερισμό της Θεσσαλονίκης”. Το δίκτυο την τρέχουσα σχολική χρονιά κλείνει τέσσερα χρόνια λειτουργίας του. Κατά το έτος 2021-2022 λειτούργησε άτυπα, ενώ από το 2022-2023 ιδρύθηκε επίσημα από τη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με την στήριξη του Σύμβουλου Εκπαίδευσης μουσικής ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης κ. Αντώνη Κωνσταντινίδη. Από τη φετινή σχολική χρονιά το δίκτυο είναι πλέον υπό την αιγίδα των δύο ΔΔΕ Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Μουσικά και θεατρικά σχήματα έντεκα σχολείων του Δικτύου παρουσίασαν μουσικά και θεατρικά δρώμενα με αναφορά σε διάφορα μουσικά είδη και δημιουργούς που συνδέονται με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτή η επιτυχής δικτύωση δίνει βήμα στην καλλιτεχνική έκφραση και αποτελεί μέσο ποιοτικής βελτίωσης και εφαρμογής αλλαγών και καινοτομιών στην εκπαιδευτική πράξη προβάλλοντας τη μουσική, τον λόγο, το θέατρο, με πλήθος παιδαγωγικά και γνωστικά οφέλη.
Το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης “άνοιξε” τη μουσικοθεατρική παράσταση με ένα άρτιο καλλιτεχνικά και βαθιά συγκινητικό αφιέρωμα στην παρουσία και την πολιτισμική σφραγίδα των Σεφαραδιτών στην ιστορική πορεία της Θεσσαλονίκης. Ακούστηκαν παραδοσιακά σεφαραδίτικα τραγούδια, ενώ το μουσικοθεατρικό δρώμενο έκλεισε με ένα ουσιαστικό και αισιόδοξο μήνυμα ζωής. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες που συμμετείχαν, αλλά και στους/στις υπεύθυνους/ες εκπαιδευτικούς Δέσποινα Αυθεντοπούλου, Ευδοξία Παπαδοπούλου και Παναγιώτη Τζεβελέκο.
Το πλούσιο πρόγραμμα της εκδήλωσης ικανοποίησε όλους/ες όσους/ες τίμησαν με την παρουσία τους τα έντεκα συμμετέχοντα σχολεία. Στο κατάμεστο Θέατρο του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης το κοινό ακολούθησε μια ιστορική διαδρομή στην πόλη της Θεσσαλονίκης γεμάτη μελωδίες, εικόνες και συναισθήματα.
Συγχαίρουμε θερμά όλα τα συμμετέχοντα σχολεία, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς με τους/τις οποίους/ες συνοδοιπορήσαμε και φέτος σε αυτή την μοναδική διαδρομή του Αστερισμού των Μουσών μέχρι την πολύχρωμη, πολύφωνη και πολυδιάστατη συνάντησή μας ως επιστέγασμα της κοινής μας προσπάθειας.
