Όταν ο ρυθμός της θρακιώτικης γκάιντας συναντά την κινηματογραφική ένταση των Πειρατών της Καραϊβικής, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι μια γιορτή που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας. Την Παρασκευή 24 Απριλίου, το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης μεταμορφώθηκε σε έναν ζωντανό καμβά ήχων και συναισθημάτων για να υποδεχτεί τους/τις μικρούς/ές μαθητές/τριες της Γ’ και Ε’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πλαγιαρίου.
Η διδακτική αυτή επίσκεψη εξελίχθηκε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο, καθώς οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε απόσταση αναπνοής από τα παραδοσιακά όργανα αλλά και τα μέλη μιας ορχήστρας. Δεν ήταν μια απλή παρουσίαση, αλλά μια βιωματική μύηση στον κόσμο της τέχνης, όπου η μουσική παιδεία λειτούργησε ως το απόλυτο εργαλείο επικοινωνίας και έμπνευσης για τις νεότερες γενιές.
Το πρώτο μέρος της συναυλίας ταξίδεψε τους/τις μαθητές/τριες στις ρίζες μας με το Σύνολο Παραδοσιακών Οργάνων του σχολείου μας να δίνει πνοή σε σκοπούς που αντέχουν στον χρόνο. Οι μαθητές/τριες ακολούθησαν το «Ξενιτεμένο μου πουλί» στα βουνά της Θράκης, χόρεψαν νοερά με τον «Μαζεμένο» της Λέσβου και ένιωσαν τον παλμό της «Τζουρτζούνας» από την Αρμενία. Η ατμόσφαιρα έγινε σχεδόν μυσταγωγική με το «Parfume de Gitane» του Anouar Brahem, προτού ο βαλκανικός δυναμισμός της «Κοπάνιτσας» και η μελαγχολική «Νύχτα» του Goran Bregovich ξεσηκώσουν τους/τις παρευρισκόμενους/ες.
Η σκυτάλη δόθηκε στη συνέχεια στο Σύνολο Κινηματογράφου του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, το οποίο μετέφερε τη μαγεία της μεγάλης οθόνης απευθείας στην αίθουσα εκδηλώσεων. Οι θρυλικές μελωδίες του Τιτανικού και η περιπέτεια των Πειρατών της Καραϊβικής δημιούργησαν ένα ηχητικό υπερθέαμα, ενώ η εμβληματική μουσική από το Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος και το ρυθμικό Sara Perche ti amo έκλεισαν τη συνάντηση με τον πιο ενθουσιώδη τρόπο.
Η σημασία αυτής της διασχολικής συνεργασίας ξεπερνά τα όρια μιας τυπικής επίσκεψης, καθώς τέτοιες πρωτοβουλίες χτίζουν γέφυρες εμπιστοσύνης και δημιουργικότητας ανάμεσα στις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, σταθερό στον ρόλο του ως πηγή πολιτισμού, επιδιώκει την εξωστρέφεια και την επαφή των παιδιών με τη ζωντανή εκτέλεση μουσικών έργων, προσφέροντάς τους τα εφόδια να εκτιμήσουν την αισθητική αξία της μουσικής μας κληρονομιάς.
Μέσα από το κοινό χτύπημα των χεριών και τον ενθουσιασμό των παιδιών, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η μουσική είναι η πιο ουσιαστική γλώσσα που μπορούμε να διδάξουμε στους αυριανούς πολίτες του κόσμου.