Το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (Μ.Σ.Θ.), παραμένοντας πιστό στην αρχή ότι η μάθηση ολοκληρώνεται μέσα από βιωματικές και πολιτιστικές εμπειρίες, προγραμμάτισε και πραγματοποίησε τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2026 μια ξεχωριστή διδακτική επίσκεψη στα Village Cinemas (Mediterranean Cosmos).
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου και της Γ΄ Λυκείου του Μ.Σ.Θ. είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία «Καποδίστριας» σε ειδική προβολή για σχολεία. Η δράση αυτή αποτέλεσε πρόταση των εκπαιδευτικών κκ Σταματίας Μαλίτα και Ευδοξίας Παπαδοπούλου, η οποία εγκρίθηκε από τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών του σχολείου μας.
Η επίσκεψη εντάσσεται οργανικά στο πλαίσιο του μαθήματος της «Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας», το οποίο διδάσκονται οι μαθητές/τριες των συγκεκριμένων τάξεων, προσφέροντας μια πολύτιμη οπτικοποίηση της Ιστορίας, καθώς η κινηματογραφική αφήγηση βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τις προκλήσεις, το πολιτικό κλίμα και την πολυσχιδή προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια πέρα από τις σελίδες των σχολικών εγχειριδίων. Παράλληλα, η δράση αυτή καλλιεργεί την κριτική σκέψη, δίνοντας στους/στις μαθητές/τριες το ερέθισμα να συζητήσουν στην τάξη για τη θεμελίωση του ελληνικού κράτους και τις ιστορικές συνθήκες της εποχής, ενώ ταυτόχρονα προάγει την πολιτιστική τους καλλιέργεια, αφού η επαφή με τον κινηματογράφο ως μέσο εκπαίδευσης ενισχύει ουσιαστικά την αισθητική και ιστορική συνείδηση των εφήβων.
Η μετάβαση των μαθητών/τριών θα γίνει οργανωμένα από το σχολείο, προσφέροντας μια ευκαιρία για μάθηση εκτός της παραδοσιακής σχολικής αίθουσας, σε ένα περιβάλλον που ευνοεί την ομαδικότητα και την κοινή εμπειρία.
Πιστεύουμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και βοηθούν τους/τις μαθητές/τριές μας να συνδεθούν με την ιστορική μνήμη.