Εσπερίδα στο Μ.Σ.Θ. με θέμα: «Από την εφηβική αμφισβήτηση έως την παραβατικότητα: Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου» (27/3/2024)

23 Μαρτίου 2024

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στην Εσπερίδα με θέμα:
«Από την εφηβική αμφισβήτηση έως την παραβατικότητα: Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου»
Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 και ώρα 18:00-20:15, στο θέατρο “Θεοπίστη Οσλιανίτου” του σχολείου μας.

Σε μια αποσταθεροποιητική εποχή, κατά την οποία οι έφηβοι καλούνται να αντιμετωπίσουν πλήθος προκλήσεις και πολυσύνθετα προβλήματα, οι φορείς κοινωνικοποίησής τους, το σχολείο και η οικογένεια, οφείλουν να συνεργαστούν και με κοινές δράσεις και παρεμβάσεις να δημιουργήσουν ένα ασφαλές πλαίσιο έναντι του πολυπαραγοντικού φαινομένου της νεανικής παραβατικότητας. Η οικογένεια μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους ψυχολόγους και τους ειδικούς συμβούλους, μπορούν να παρέχουν κοινωνική στήριξη και φροντίδα στα παιδιά. Η ενδοσχολική και ενδοοικογενειακή επίλυση προβλημάτων είναι πολύ σημαντική στην αποφυγή δυσάρεστων επιπτώσεων. Η σύμπραξη οικογενειακής εστίας και εκπαίδευσης φαίνεται ως η μόνη οδός για την προσπάθεια περιορισμού λυπηρών φαινομένων.

Σας καλούμε, λοιπόν, να συζητήσουμε θέματα που μας απασχολούν όλες και όλους, για τις σχέσεις οικογένειας και εφήβων, για την επικοινωνία οικογένειας και σχολείου, για την εφηβική παραβατικότητα ως απότοκο των επιρροών οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, για τον ρόλο της οικογένειας και του σχολείου στο εντοπισμό του φαινομένου και φυσικά για τις μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης. Γονείς και παιδιά, με την καθοδήγηση των ειδικών, θα προσπαθήσουμε από κοινού να καθορίσουμε τις σχέσεις εφήβων-οικογένειας-σχολείου και να ρίξουμε φως στις σκοτεινές γωνιές της νεανικής παραβατικής συμπεριφοράς. Σας καλούμε να βρούμε μαζί απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: πώς θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας τυχόν φαινόμενα στο σχολείο ή ποια θα πρέπει να είναι η συμβολή του γονέα και του εκπαιδευτικού.

Η συνεργασία σχολείου και οικογένειας αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας στην υγιή γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Η παραδοχή της σημαντικότητας της αποτελεσματικής συνεργασίας και της ουσιαστικής επικοινωνίας εκπαιδευτικών και γονέων θέτει ως αναγκαιότητα τη διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων με στόχο μια επιτυχή παραγωγική συνεργασία.

Το πρόγραμμα της εσπερίδας φιλοδοξεί να καλύψει αρκετά από τα θέματα που απασχολούν γονείς και εκπαιδευτικούς. Σας περιμένουμε για να ενώσουμε τους προβληματισμούς και τις δυνάμεις μας προς όφελος των παιδιών σας, των μαθητών και μαθητριών μας και είμαστε πεπεισμένοι/ες ότι, καθώς μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες για το μέλλον τους, θα σας βρούμε συμπαραστάτες και αρωγούς στην προσπάθειά μας.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εσπερίδα: