Μήνυμα της Διευθύντριας

30 Σεπτεμβρίου 2017

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,

επικοινωνώ μαζί σας για να σας ενημερώσω σχετικά με ερωτήματα που μου έχουν τεθεί τις τελευταίες μέρες. Κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση της λειτουργίας του σχολείου από τον Αγιασμό μέχρι και σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής:

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του ωρολογίου προγράμματος. Από τις πρώτες μέρες έγινε πρόβλεψη ώστε να αξιοποιηθεί το διδακτικό προσωπικό της Γενικής Παιδείας στο πλήρες ωράριό του καθώς και το προσωπικό των Θεωρητικών της Μουσικής.

Σε ό,τι αφορά στους διδάσκοντες των ατομικών μουσικών οργάνων, ξεκινώντας από τις 15/9 και σταδιακά καθορίστηκε το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών-μουσικών για τους οποίους υπάρχει μία μόνο οργανική θέση στο σχολείο (ακκορντεόν, μπουζούκι, παραδοσιακά κρουστά, σαντούρι, τσέλο, παραδοσιακό βιολί). Πριν από λίγες μέρες τακτοποιήθηκε και άρχισε να λειτουργεί η διδασκαλία της κιθάρας και του κλασικού βιολιού, για το σύνολο των μαθητών στην κιθάρα και για τους μαθητές που αντιστοιχούν στις δύο διδάσκουσες για το βιολί. Τα Μουσικά Σύνολα ξεκίνησαν κανονικά και οι μαθητές, σε συνεννόηση με του υπεύθυνους των Συνόλων, τακτοποιούνται στις επιλογές τους.

Την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει το πλήρες πρόγραμμα πιάνου το οποίο, χρονικά, καθορίζεται στο τέλος της οργάνωσης των διαμελισμών και αντιστοιχεί στο μονόωρο υποχρεωτικό μάθημα όλων των μαθητών του γυμνασίου και της Α΄ λυκείου καθώς και στο δίωρο όλων των μαθητών που το έχουν επιλέξει ως ατομικό όργανο.

Σε ό,τι αφορά στη διδασκαλία του ταμπουρά, το σχολείο έχει μέχρι στιγμής μεγάλη έλλειψη σε διδακτικό προσωπικό. Ο μοναδικός διδάσκων με οργανική θέση, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, καλύπτει το υποχρεωτικό του ωράριο, το οποίο όμως δεν είναι δυνατό να ικανοποιήσει το μεγάλο αριθμό μαθητών μας. Όπως κάθε χρόνο περιμένουμε και πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε το λιγότερο τρεις διδάσκοντες του ταμπουρά.

Ωστόσο, πρέπει να ομολογήσουμε ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των διδασκόντων και του προγραμματιστή του σχολείου να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, στο σχολείο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα μαθητών εκτός τάξης. Αυτό οφείλεται στους παρακάτω λόγους:

Σε πολλά μαθήματα υπάρχει κενό καθηγητή. Μπορείτε να το εντοπίσετε πάνω στο ωρολόγιο πρόγραμμα, εκεί όπου υπάρχει η ένδειξη μαθήματος χωρίς αναφορά ονόματος καθηγητή. Τα κενά αυτά, σε ό,τι αφορά στα μαθήματα Γενικής Παιδείας, προκύπτουν λιγότερο από τις πάγιες ανάγκες του σχολείου και περισσότερο από τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται κάθε χρόνο. Έτσι, φέτος το σχολείο μας αυξήθηκε κατά ένα τμήμα (Γ3 Λυκείου) κάτι για το οποίο δεν ήταν έτοιμο ούτε σε υλικοτεχνική υποδομή ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό μεταφράζεται κυρίως σε έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας και σε αύξηση κατά 42 ώρες του προγράμματος των καθηγητών.

Εκτός από τα παραπάνω, παρουσιάζεται, επίσης, έλλειψη καθηγητών λόγω της μετακίνησης τριών διδασκόντων του σχολείου μας σε άλλες θέσεις, του κ. Α. Κωνσταντινίδη (Βυζαντινή Μουσική) στη θέση του Υπεύθυνου Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε., της κ. N. Μπεχλιβάνη (Πολιτική Παιδεία, Κοινωνικές Επιστήμες) και της κ. Α. Βλαχοπάνου (Πιάνο) σε θέση Διευθύντριας και οι δύο σε άλλο σχολείο εκτός της οργανικής τους θέσης. Αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο των πάγιων αναγκών του σχολείου προκύπτει επιπλέον έλλειμμα 56 ωρών εβδομαδιαίως.

Ένα άλλο εμπόδιο στην καλή λειτουργία του σχολείου είναι η έλλειψη οργανικών θέσεων σε μουσικές ειδικεύσεις για τις οποίες υπάρχει μικρότερη ζήτηση, ωστόσο αποτελούν προϋπόθεση για την εκπλήρωση του στόχου ισόρροπης ανάπτυξης του προγράμματος ευρωπαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Ευχόμαστε σύντομα να τοποθετηθούν αναπληρωτές και ωρομίσθιοι στις κενές θέσεις. Σύμφωνα όμως με παλαιότερα δεδομένα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα κατορθώσουμε να ικανοποιήσουμε το 100% των αναγκών μας. Για το λόγο αυτό, ζητούμε την κατανόησή σας.

Επίσης, θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι σε όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, οι γονείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι καθημερινά στο σχολείο υπάρχει ένας αριθμός διδασκόντων που απουσιάζει περιστασιακά για διάφορους λόγους όπως άδειες αναρρωτικές, κανονικές, επιμόρφωσης κτλ. Μετά τον Αγιασμό, απουσίασαν σταδιακά για μια ημέρα υποχρεωτικής επιμόρφωσης στις Δημιουργικές εργασίες όλοι οι εκπαιδευτικοί της Γενικής Παιδείας και οι θεωρητικοί της Μουσικής Παιδείας. Επίσης μέχρι σήμερα, αιτήθηκαν και τους χορηγήθηκε άδεια από 3 μέχρι 7 διδάσκοντες ημερησίως.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου συνεχίζει να δυσχεραίνεται λόγω της απουσίας Υποδιευθυντών Γενικής και Μουσικής Παιδείας. Στο σχολείο μας προβλέπονται δύο θέσεις, ώστε να καλύπτονται οι πολλαπλές και πολύπλοκες διοικητικές και παιδαγωγικές ανάγκες του. Μέχρι σήμερα, με επιπλέον την έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης, η Διευθύντρια επιφορτίζεται με το έργο και τις υποχρεώσεις που αντιστοιχούν και στις υπόλοιπες θέσεις προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους μαθητές και την εν γένει σχολική ζωή.

Αγαπητοί γονείς, αυτή είναι σε γενικές γραμμές η εικόνα του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για το μήνα Σεπτέμβριο. Έχουμε τη διάθεση και αφιερώνουμε το χρόνο μας χωρίς φειδώ για μια όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία του σχολείου σε διοικητικό και παιδαγωγικό έργο. Ζητούμε τη στήριξη όλων σας και την κατανόησή σας για τις τυχόν αδυναμίες που προκύπτουν. Προσπαθούμε να τηρούμε την κείμενη νομοθεσία σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή όταν χρειάζεται. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα τακτοποιηθούν τα μέχρι στιγμής προβλήματα και τα παιδιά σας θα απολαμβάνουν πλήρως όσα μπορεί να τους προσφέρει το Μουσικό Σχολείο.

Πυλαία, 29 Σπτεμβρίου 2017

Η Διευθύντρια

Ειρήνη Μωσαϊδου