Eκδήλωση στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για τους Τρείς Ιεράρχες, ημέρα γιορτής των Γραμμάτων και της Παιδείας

30 Ιανουαρίου 2025

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2025 στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (Μ.Σ.Θ.), η εκδήλωση για τους Τρείς Ιεράρχες, ημέρα εορτής των Γραμμάτων και της Παιδείας. Επίτιμη καλεσμένη στην εορταστική εκδήλωση ήταν η κα Μαρία Αλεξάνδρου, Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Οι Τρείς Ιεράρχες και η μουσική». Στην εμπνευσμένη ομιλία της αναφέρθηκε στο έργο των Τριών Ιεραρχών το οποίο απετέλεσε αισθητικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο για το οικοδόμημα της βυζαντινής μουσικής, παρουσίασε σπουδαία τεκμήρια της χειρόγραφης μουσικής παράδοσης και κάλεσε τους/τις μαθητές/τριες σε βιωματική προσέγγιση συγκεκριμένων ύμνων και μουσικοθεωρητικών διαγραμμάτων και ασκήσεων. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη ψυχοακουστική επίδραση που ασκεί η μουσική στον άνθρωπο, απόψεις που συναντώνται στα κείμενα των Τριών Ιεραρχών. Την οργάνωση και το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η εκπαιδευτικός Σοφία Χασιώτη, η οποία συνέπραξε με τον εκπαιδευτικό Βυζαντινής και Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής Δημήτριο Πρατσινάκη και τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό της συμφωνικής ορχήστρας Αστέριο Μοσχογιάννη. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με βυζαντινούς ύμνους και έκλεισε με μουσικά κομμάτια που ερμήνευσε η συμφωνική ορχήστρα του σχολείου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Αλεξάνδρα Μαυρίδου, Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας τη σπουδαιότητα και την ανάγκη αλληλεπιδράσεων και συνεργασιών εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας με τη Τριτοβάθμια εκπαίδευση, φοιτητών/τριών και μαθητών/τριών στο πλαίσιο κοινών δράσεων.

Ακολούθως μαθητές/τριες των τάξεων του υποχρεωτικού οργάνου Ταμπουρά συμμετείχαν σε Εργαστήριο Παραδοσιακής Μουσικής με την κα Αλεξάνδρου και φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, στο οποία προσέγγισαν πρακτικά επιλεγμένο ρεπερτόριο της υπερχιλιόχρονης βυζαντινής παράδοσης κοσμικής και εκκλησιαστικής. Τέτοιες ευκαιρίες δίνουν ώθηση στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενθησαυρίζουν στους/στις μαθητές/τριες σπουδαία βιώματα μουσικής θεωρίας και πράξης και προωθούν την αλληλεπίδραση και από κοινού προσπάθεια των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας. Τον συντονισμό της δράσης είχαν οι καθηγητές του ατομικού υποχρεωτικού οργάνου Ταμπουρά, Ιωάννης Παπαχρήστου, Βασίλης Χάδος και Δήμος Παπατζαλάκης.