Το Σάββατο 3 Μαΐου 2025 μαθητές/τριες της Β’ και Γ’ Γυμνασίου, καθώς και της Β’ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (Μ.Σ.Θ.), συμμετείχαν με επιτυχία στο 11ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας ACSTAC Anatolia College Science and Technology Annual Conference, με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STE(A)M). Οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να επιλέξουν ένα θέμα που τους/τις προκαλεί το ενδιαφέρον και να το διερευνήσουν σε βάθος, με στόχο να το συνδέσουν με την καθημερινή τους ζωή και την κοινότητα τους.
Με αυτό το ζητούμενο ως αφόρμηση στο πλαίσιο του μαθήματος Πληροφορικής, οι μαθητές/τριες του Μ.Σ.Θ. υλοποίησαν — σε συνεργασία με μαθητές/τριες του Anatolia College — ένα πρωτότυπο έργο με τίτλο “Ρομποτική Ορχήστρα”. Το παρουσίασαν στο συνέδριο σε πλήθος επισκεπτών, μαθητών/τριών άλλων σχολείων, εκπαιδευτικών, γονέων ή/και κηδεμόνων και φυσικά στους/στις κριτές του συνεδρίου εκπροσωπώντας επάξια το σχολείο μας και αναδεικνύοντας την πολυδιάστατη φυσιογνωμία του.
Η υλοποίηση του πρωτότυπου έργου βασίστηκε στη χρήση εργαλείων όπως Arduino και Micro:bit, με διαφορετικές τεχνολογικές προσεγγίσεις και σχεδιασμούς. Η “Ρομποτική Ορχήστρα” αποτελεί ένα παράδειγμα σύνδεσης της τεχνολογίας με τις τέχνες — και ειδικότερα τη μουσική — ενισχύοντας τόσο τη μουσική παιδεία και την καλλιτεχνική έκφραση των μαθητών/τριών, όσο και την καλλιέργεια της αλγοριθμικής δημιουργικότητας, της συνεργασίας και της καινοτομίας. Η “Ρομποτική Ορχήστρα” απέσπασε το Βραβείο STEAM, διάκριση που αποτελεί αναγνώριση της καινοτομίας και της διεπιστημονικής του αξίας.
Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες της ομάδας. Συγκεκριμένα συμμετείχαν από τη Β’ Γυμνασίου οι μαθητές/τριες: Θεοδωρίδης Θεόδωρος-Ερμής, Μπουμπαγατζόγλου Άγγελος, Κανιώρης Ορέστης, Γιαντζόγλου Γεώργιος, Αμπατζίδης Φίλιππος, Αναστασιάδου Νεφέλη, Διαμαντίδου Μελίτη, Λουκίδου Νεφέλη, Μακρή Δέσποινα, Μάτσα Μελιτίνη, Νότα Ειρήνη, Εμμανουήλ Αργύρης και από τη Γ’ Γυμνασίου οι μαθητές/τριες: Μερτζιανίδου Μαρία, Κώστα Ελένη, Γκίνου Γαλάτεια, Παπαμιχαήλ Αλεξάνδρα, Μπαγιόκα Μυρσίνη, Τοπαλίδης Μενέλαος, Ζερβού Κατερίνα – Ειρήνη, Τζεβελέκου Παρασκευή
Σεγκούνας Κωνσταντίνος, Τούλα Παναγιώτης. Συγχαίρουμε θερμά και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς Ι. Γεωργούδα και Γ. Τσιουμπέρη για την επισταμένη και συστηματική καθοδήγηση των μαθητών/τριών και ευχόμαστε σε όλους/ες καινούρια δημιουργικά σχέδια και επίτευξη νέων στόχων αποδεικνύοντας τη δύναμη της μαθητικής καινοτομίας και δημιουργικότητας.