Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

2007-2009 "Δημιουργία ψηφιακής μουσικής βιβλιοθήκης"

0
0
0
s2sdefault

«Δημιουργία ψηφιακής μουσικής βιβλιοθήκης με δυνατότητα πρόσβασης σε μαθητές με προβλήματα όρασης»
ΕΘΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ eTwinning 2009

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ 16-19 (έτος υλοποίησηςη έργου 2007-2009)
Συντονιστής-υπεύθυνος εκπόνησης έργου: π. Θεόδωρος Τσαμπατζίδης

To έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2008 ανάμεσα στο Σχολείο  Scuola Secondaria di I grado ad indirizzo musicale "A.Lamarmora e N. Canelles" που βρίσκεται στην Ιταλία  με υπεύθυνη την καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας Susanna Pizzati και στο Μουσικό Σχολείο  Θεσσαλονίκης με υπεύθυνους τους  καθηγητές μουσικής π. Θεόδωρο Τσαμπατζίδη (Ειδική μουσική αγωγή) και Αγγελική  Κρίσιλα  (χορωδία). Στη συνεργασία αυτή συμμετείχαν από την πλευρά του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και μαθητές με προβλήματα όρασης και η Χορωδία Ευρωπαϊκής μουσικής του Σχολείου.
Είναι σημαντικό ότι το ψηφιακό  περιεχόμενο της βιβλιοθήκης είναι προσβάσιμο και σε μαθητές με προβλήματα όρασης, καθώς θα διατίθεται σε μουσικό κώδικα Braille. Πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικά αρχεία μουσικής Braille. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα στον τομέα συνεκπαίδευσης μαθητών με ή χωρίς μειωμένη όραση, καθώς οι μαθητές έμαθαν να συνεργάζονται και να αλληλοϋποστηρίζονται. Μαθητές χωρίς οπτική ανεπάρκεια έμαθαν να μεταγράφουν μουσική σε μορφή Braille για μαθητές με προβλήματα όρασης και να συνεργάζονται με εκπληκτικά αποτελέσματα σε μουσικές εκδηλώσεις.
Κορυφαίο γεγονός της συνεργασίας των σχολείων αποτελεί η μουσική  παραγωγή και πρώτη παρουσίαση ύμνου eTwinning, οι στίχοι του οποίου τονίζουν την αξία της αδελφοποίησης και εκπόνησης έργων eTwinning.  

  • braille _001
  • braille_002
  • braille_003
  • braille_004
  • braille_005

Βασικοί συντελεστές-μαθητές
Γ. Νευροκοπλής, υπεύθυνος ηχογράφησης και επεξεργασίας ηλεκτρονικού ηχητικού υλικού
Μ. Κοντοσώρου,  υπεύθυνη μεταφράσεων στην ιταλική και επικοινωνίας με το σχολείο στην Ιταλία
Ε. Ζυγούρη, υπεύθυνη επιλογής και παρουσίασης των μουσικών κειμένων
Κ. Λαζαρίδου, μεταγραφή μουσικής σε Braille με χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού
Ε. Βασιλειάδου,  επιμέλεια μετάφρασης κειμένων στην αγγλική γλώσσα.

O  π. Θεόδωρος Τσαμπατζίδης βραβεύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στη δράση  ''Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2010'' στον Τομέα του Πολιτισμού για τη «Δημιουργία ψηφιακής μουσικής βιβλιοθήκης με δυνατότητα πρόσβασης σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες». Στην τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαρτίου 2010 στο  Θέατρον, Κέντρο Πολιτισμού  Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254 στην Καλλιθέα έγιναν οι παρουσιάσεις των καινοτομικών έργων που επιλέχθηκαν και την εκδήλωση παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία και απέμεινε τα βραβεία  σε όλους τους διακριθέντες καθηγητές.

[Όλο το υλικό παραχωρήθηκε από τον π. Θεόδωρο Τσαμπατζίδη]

Στοιχεία επικοινωνίας

Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Προέκταση Εγνατίας 118, Πυλαία Τ.Κ. 555 35

Τηλ: 2310 300 828

φαξ: 2310 300 630

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

   Copyright

ccΤο περιεχόμενο αυτού του δικτυακού τόπου χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα.

- Τα πνευματικά δικαιώματα παντός περιεχομένου ανήκουν στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και στους ανθρώπους του, όπου αυτοί αναφέρονται κατά περίπτωση.
- Έγγραφη άδεια έχει δοθεί στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης από τους γονείς ή κηδεμόνες για τα αναρτημένα στοιχεία μαθητών και τις δημοσιεύσεις φωτογραφιών, ηχητικών αποσπασμάτων, βίντεο, εργασιών, καλλιτεχνικών έργων κ.ά. των μαθητών. Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η αναδημοσίευση των παραπάνω από τρίτους.

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Δράσεις Ευρωπαϊκά προγράμματα eTwinning 2007-2009 "Δημιουργία ψηφιακής μουσικής βιβλιοθήκης"