2008-2010 “Music Library”

2 Δεκεμβρίου 2011

Συνεργαζόμενες Σχολικές Μονάδες

  • Mουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης,  Ελλάδα,
  • Istituto Comprensivo D’  Onofrio- Ιταλία
  • Istituto Comprensivo Rosario Porpora-Ιταλία
  • Southwater Infant School, ΗνωμένοΒασίλειο
  • Yildirim Beyazίt Anadolu Lisesi, Τουρκία,
  • CP EL PRADILLO, Ισπανία
  • Scoalanr. 161, Ρουμανία

Επτά σχολικές μονάδες από έξι Ευρωπαϊκές χώρες εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν τη δημιουργία μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης μουσικής Ευρωπαϊκών χωρών, την παραγωγή πρωτότυπων μουσικών συνθέσεων και ψηφιακών εκπαιδευτικών ταινιών με διαθεματικό περιεχόμενο και σε ομαδοσυνεργατικό και διαδικτυακό περιβάλλον και τη παραγωγή και παρουσίαση χρήσιμου εκπαιδευτικού υλικού για σχολικές εκδηλώσεις μέσα από το έργο τους Music library (έτη υλοποίησης 2008-2010).

Δραστηριοποιήθηκαν ενεργά περισσότεροι από 200 μαθητές και 20 συνεργάτες καθηγητές ενώ ολοκληρώθηκε μία σημαντική παραγωγή μουσικών έργων σε μορφή πολύγλωσσων παρουσιάσεων powerpoint με σχέδια, εικόνες και παρτιτούρες που δημιούργησαν οι μαθητές. Πολλές δραστηριότητες εντάχθηκαν στο πλαίσιο εορτασμού συμπλήρωσης 5 χρόνων από την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος  eTwinning. Άξιο αναφοράς είναι το μουσικό παραμύθι-κουκλοθέατρο ”Ο μαγευτικός αυλός” του Χάμελιν που γυρίστηκε σε τρεις χώρες.  Η μουσική σύνθεση-υπόκρουση έγινε από το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, οι κούκλες κατασκευάστηκαν στην Αγγλία και το κουκλοθέατρο παίχτηκε και μαγνητοσκοπήθηκε στην Ιταλία.

Η χρήση των Νέων Τεχνολογιών στο εν λόγω έργο είναι πραγματικά πολύ δημιουργική. Έγινε χρήση μουσικού λογισμικού επεξεργασίας και ηχογράφησης ήχου, όπως Finalle, Sibelius, Cooledit, Cd Extractor, ειδικού λογισμικού Winbraille για τους μαθητές με μειωμένη όραση, παραγωγή και επεξεργασία ψηφιακών ταινιών,  πολύγλωσσων παρουσιάσεων,  αρχείων mp3 και χρήση της τηλεκπαίδευσης Elluminate.

Με τη συμμετοχή μας στο 5ο eTwinning Συνέδριο της Σεβίλλης και με τη συμμετοχή μας στη eTwinning Band ανοίχτηκαν νέοι ορίζοντες και προοπτικές για τη επέκταση του έργου και για τη δημιουργία  μιας μόνιμης eTwinning Ορχήστρας. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρούμε την επιλογή μας από την Κεντρική Υπηρεσία eTwinning για τη συγγραφή άρθρου στο eTwinning Book 2010 ”Οι φωνές του eTwinning”.

[Όλο το υλικό παραχωρήθηκε από τον π. Θεόδωρο Τσαμπατζίδη]