2013-2014 η εκπομπή “Μουσικές του κόσμου” στο European School Radio

16 Μαρτίου 2014

To σύνολο “Μουσικές του κόσμου” συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά, στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος, στο European School Radio-το πρώτο μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο.

Οι μαθητές του συνόλου παρουσίασαν και επιμελήθηκαν εκπομπές δέκα πέντε λεπτών με μουσική απ’όλα τα μέρη της γης τις οποίες ηχογράφησαν με την βοήθεια ων καθηγητριών τους. Οι εκπομπές μεταδόθηκαν στο ιντερνετικό ραδιόφωνο http://blogs.sch.gr/esrblog/ (LISTEN LIVE) κάθε Τρίτη μεταξύ 4 – 5 μ.μ. στη θεματική ενότητα του ραδιοφώνου “Μουσική”.

Ακούστε το σποτ της εκπομπής μας.

Υπεύθυνες καθηγήτριες πολιτιστικού προγράμματος: Ελένη Καρπίδα, Ευαγγελία Μητσοπούλου, Λουκία Σβορώνου.

Οι εκπομπές και η θεματολογία τους:

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013 1η εκπομπή “Μουσικές του κόσμου” στο ESR στις 2μ.μ. ακριβώς και μεταξύ 4-6μ.μ. Στο μικρόφωνο ο μαθητής Αργύρης Παπαϊωάννου (Γ Λυκείου).

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014 2η εκπομπή “Μουσικές του κόσμου” στο ESR. Στο μικρόφωνο οι μαθήτριες Κωνσταντίνα Νικίδου (Α Λυκείου) και Σοφία Δαγκοπούλου (γ γυμνασίου) μ’ένα αφιέρωμα στη σέρβικη μουσική.

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014 3η εκπομπή “Μουσικές του κόσμου” στο ESR. Στο μικρόφωνο, η μαθήτρια Μοάνα-Άρτεμις Αυγέρου (μτης Α’ Γυμνασίου) μας ταξίδεψε στη μαγεία των μπαχαρικών και της πολίτικης κουζίνας με συνοδοιπόρο τη μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα από την κινηματογραφική ταινία Πολίτικη κουζίνα!

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 4η εκπομπή “Μουσικές του κόσμου” στο ESR. Στο μικρόφωνο η μαθήτρια Ελένη Πάντου (γ γυμνασίου) μ’ένα αφιέρωμα στη μουσική της Αργεντινής και της Πορτογαλίας. Στην εκπομπή ακούστηκαν ζωντανές ηχογραφήσεις από τις παραστάσεις του συνόλου “Μουσικές του κόσμου” Μουσικοί Μετανάστες  – από το ρεμπέτικο στο τάνγκο (Απρίλιος 2011) και Μουσική πινακοθήκη του περιθωρίου (Μάρτιος 2012):
Κομμάτι για ακορντεόν & πιάνο – Άστορ Πιατσόλα
Vuelvo al sur – Άστορ Πιατσόλα
Fado do retorno – παραδοσιακό τραγούδι της Πορτογαλίας.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014 5η εκπομπή “Μουσικές του κόσμου” στο ESR. Στο μικρόφωνο ο μαθητής Ιωάννης Λαζόπουλος (α γυμνασίου) μ’ένα αφιέρωμα στη σύγχρονη ρώσικη μουσική σκηνή με τραγούδια των: συγκροτήμα Λιούμπε – Η μάχη , Ντίμα Μπιλάν – Απλά, σ’αγαπώ, και της Αντζέλικα Βάρουμ.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014 6η εκπομπή “Μουσικές του κόσμου” στο ESR. Στο μικρόφωνο η μαθήτρια της Βασιλική Κάτσιου (α γυμνασίου) η οποία μας περιέγραψε τις εντυπώσεις της από τη διδακτική επίσκεψη του συνόλου “Μουσικές του κόσμου” στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή το Δεκέμβριο 2013 στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος “Διεθνής μουσική κουζίνα”.

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014 7η εκπομπή “Μουσικές του κόσμου” στο ESR. Στο μικρόφωνο η μαθήτρια Χριστιάννα Ζάββα (Α Λυκείου). μ’ένα αφιέρωμα στο φημισμένο Φεστιβάλ τραγουδιού Σαν Ρέμο της Ιταλίας. Στην εκπομπή ακούστηκαν τα τραγούδια:
Controvento – Arisa (νικήτρια 2014)
L’essenziale – Marco Mengoni (νικητής 2013)
Non è l’inferno – Emma (νικήτρια 2012)
Chiamami ancora ‘Amore’ – Roberto Vecchioni (νικητής 2011).

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014 8η εκπομπή “Μουσικές του κόσμου” στο ESR. Στο μικρόφωνο η μαθήτρια Ελισάβετ Κουριώτη (Α Λυκείου) μ’ένα αφιέρωμα στην αμερικάνικη μουσική μπλουζ, τζαζ και σουίνγκ. Στην εκπομπή ακούστηκαν ζωντανές ηχογραφήσεις της παράστασης του συνόλου “Μουσικές του κόσμου”  Μουσική πινακοθήκη του περιθωρίου (Μάρτιος 2012):
Αυτοσχεδιασμός πάνω σε μπλουζ ρυθμούς
Ain’t no sunshine – Bill Withers
Love me or leave me – Walter Donalson
Moanin – Bobby Timmons.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014 9η εκπομπή “Μουσικές του κόσμου” στο ESR. Στο μικρόφωνο η μαθήτρια Γιώτα Μυσερλή (β γυμνασίου) μ’ένα αφιέρωμα στην ημέρα Γαλλοφωνίας που γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου κάθε χρόνο! Στην εκπομπή ακούστηκαν τα τραγούδια:
Sous le ciel de Paris  – Yves Montand
Vois sur ton chemin – Bruno Coulais (“Les Choristes”), σε ζωντανή ηχογράφηση από τη
Χορωδία του ΜΣΘ που διευθύνει η Αγγελική Κρίσιλα και συνοδεύει στο πιάνο η Σοφία ζουμή
Στο Καφέ του Χαμένου Χρόνου – Au Café du Temps Perdu, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Salvatore Adamo
Tόσα χρόνια μια ανάσα – Le Souffle σε ερμηνεία του μαθητή μας Χρήστου Φώτη σε ζωντανή ηχογράφηση από την περσινή παράσταση του συνόλου «Μουσικές του κόσμου» με τίτλο “Η μάσκα του έρωτα… μια ρομαντική ιστορία που ξεπερνά το χρόνο γεμάτη με τραγούδια από όλο τον κόσμο” (επεξεργασία ήχου: Βασίλης Μπαρλαγιάννης)
Je veux – Zaz.

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 “ημέρα ποίησης”
Η εκπομπή “Μουσικές του κόσμου” συμμετέχει στον εορτασμό της ημέρας ποίησης στις 21 Μαρτίου 2014.
Το 2014 κηρύχθηκε επετειακό έτος από την UNESCO για τον εορτασμό συμπλήρωσης των τετρακοσίων χρόνων από το θάνατο του μεγάλου ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (1541-1614), του γνωστού Ελ Γκρέκο. Παράλληλα, στις 21 Μαρτίου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα ποίησης. Συνδυάζοντας λοιπόν του δύο εορτασμούς, ακούστηκε ένα μέρος του ποιήματος «Η Ανάληψη της Παναγίας» του Ράινερ Μαρία Ρίλκε εμπνευσμένο από τον πίνακα «Ευαγγελισμός» του Ελ Γκρέκο, σε μετάφραση του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου.
Η μουσική επένδυση που συνόδευσε την απαγγελία ανήκει στον έλληνα μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου από την ταινία «Ελ Γκρέκο» του 2007 σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σμαραγδή.
Απαγγέλει η Κατερίνα Κάϊφα, μαθήτρια της α γυμνασίου.

Τρίτη 8 Απριλίου 2014 10η εκπομπή “Μουσικές του κόσμου” στο ESR. Στο μικρόφωνο η μαθήτρια Κατερίνα Κάϊφα (Α Γυμνασίου) μ’ένα αφιέρωμα στην αμερικάνικη μουσική μπλουζ, τζαζ και σουίνγκ.